Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V rámci projektu Modrý kruh sa školy zapojili do prevencie cukrovky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tie najlepšie sa v novembri predstavia aj verejnosti.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Vo viacerých slovenských školách sa v rámci projektu Modrý kruh, do ktorého sa školy mohli prihlásiť so svojimi nápadmi, začali realizovať aktivity na prevenciu cukrovky. "Z projektov je zrejmé, že mnohé z detí sa už s cukrovkou stretli, či už u svojich spolužiakov alebo v rodine. Nie je to pre nich teda neznámy problém a sami cítia potrebu vyjadriť spolupatričnosť, či získať poznatky o tom, ako sa pred ochorením môžu chrániť," povedal predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Viaceré z projektov boli zamerané na zlepšenie výživy detí a vytváranie receptárov zdravých desiat, či stravovania vo všeobecnosti. Iné sa sústredili na pohybové aktivity, prípravu divadielok na tému prevencie cukrovky, kreslenie a výrobu letákov, posterov, či hymny Svetového dňa diabetu. Tie najlepšie sa v novembri predstavia aj verejnosti.

Projekt Modrý kruh sa uskutočňuje pod odbornou garanciou Slovenskej diabetologickej spoločnosti a partnermi projektu sú Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku a Sekcia sestier pracujúcich v diabetológii. Finančne ho podporuje spoločnosť Novo Nordisk Slovakia.