Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V regióne bohunickej atómky začali s výmenou jódových tabliet

Jaslovské Bohunice Foto: TASR/Pavol Ivan

Jodid draselný majú ľudia použiť v prípade radiačnej havárie všetci dotknutí ľudia, vrátane tehotných žien a dojčiat.

Trnava 13. októbra (TASR) – Obce a mestá v 30-kilometrovom ochrannom pásme Jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice začali s výmenou jódových tabliet, ktoré patria k doplnkovým protiradiačným opatreniam v prípade mimoriadnej udalosti. Výmenu profylaktík zabezpečujú Slovenské elektrárne, a. s., v spolupráci s ministerstvom vnútra a zdravotníctva po piatich rokoch. Balenia, ktoré by mali byť doteraz k dispozícii v každej domácnosti pre každého člena rodiny, dostali obyvatelia regiónu koncom roka 2007.

Oznamy o výmene jódových tabliet uverejňujú jednotlivé obce na svojich internetových stránkach a využívajú aj ďalšie formy oznamov. Spravidla na obecných a mestských úradoch sú vyčlenené dni a hodiny, kedy môže dospelá osoba s občianskym preukazom prísť po nové balenia pre všetkých členov rodiny, pritom je potrebné doterajšie balenia odovzdať. Napríklad v Seredi sa výdaj uskutoční od 15. do 26. októbra, v Zelenči do 31. októbra, v Hlohovci začali 10. októbra a vydávať ich budú do konca novembra, v Bohdanovciach určili termín na 8. až 31. októbra, v Ružindole na 15. až 18. októbra a v Majcichove do 26. októbra. V krajskej Trnave zatiaľ termín distribúcie neohlásili. Pred piatimi rokmi sa tu rozhodli pre kuriérov, avšak neosvedčilo sa to. Každá samospráva má okrem príslušného počtu balení pre obyvateľov vytvorenú aj päťpercentnú rezervu pre novonarodených, migrantov a pod.

Jodid draselný majú použiť v prípade radiačnej havárie všetci dotknutí ľudia, vrátane tehotných žien a dojčiat. Tablety môžu zabrániť poškodeniu štítnej žľazy rádioaktívnym jódom, ktorý sa pri žiarení uvoľňuje. Pri použití sa žľaza nasýti nerádioaktívnym jódom z tablety a tým sa zabráni príjmu rádioaktívneho z kontaminovaného vzduchu, vody, mlieka alebo inej potravy. Pri vyhlásení radiačného poplachu sa užijú prvé dve tablety z balenia, ak si to radiačná situácia vyžaduje, do 48 hodín potom posledné dve. Dospelí dostanú balenia so štyrmi tabletami a deti polovičný počet.