Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Rooseveltovej nemocnici vykonali vlani 40 transplantácií pečene

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Transplantačné centrum zriadili v Rooseveltovej nemocnici už pred 34 rokmi.

Banská Bystrica 7. februára (TASR) - Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici je jedinou nemocnicou na Slovensku, v ktorej sa vykonáva transplantácia pečene, a zároveň jedným zo štyroch centier, kde transplantujú obličky. V uplynulom roku uskutočnila 40 transplantácií pečene a 26 transplantácií obličiek. Nemocnica o tom informovala v stredu na sociálnej sieti.

"Aj v roku 2023 sa nám podarilo vrátiť zdravie desiatkam pacientov, ktorým zlyhával orgán. Vykonávame aj odbery orgánov, ktoré zachraňujú životy, či už u nás, alebo putujú zachraňovať životy do iných transplantačných centier. V minulom roku sme urobili 13 odberov orgánov od mŕtvych darcov," uviedla nemocnica.

Transplantačné centrum zriadili v Rooseveltovej nemocnici už pred 34 rokmi. Od roku 1991 tam uskutočnili 1072 transplantácií obličiek a 402 transplantácií pečení od roku 2008. Od roku 1994 vykonali 541 odberov orgánov od mŕtvych darcov.

"Transplantácia orgánu je veľmi náročný multiodborový výkon, ktorý si vyžaduje absolútnu súhru tímu najmenej 100 zdravotníkov," dodáva nemocnica.