Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku čaká na transplantáciu vyše 400 pacientov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Posledné tri roky sa na Slovensku realizuje kampaň Sedem životov, ktorá zlepšila povedomie verejnosti o tejto citlivej téme a zastavila negatívnu štatistiku odberov orgánov aj transplantácií v SR.

Bratislava 6. júna (TASR) - Transplantácie orgánov zachraňujú ľudské životy a pomáhajú kvalitatívne zlepšiť život pacientom, pre ktorých je transplantácia jedinou nádejou na život. Na Slovensku čaká na transplantáciu niektorého z orgánov viac ako 400 pacientov, ktorých život závisí od darcovstva orgánov, aby im mohli lekári transplantovať obličku, pečeň, srdce či iný orgán - o týchto skutočnostiach informovali odborníci novinárov pri príležitosti dnešného Svetového dňa transplantácií.

Posledné tri roky sa na Slovensku realizuje kampaň Sedem životov, ktorá zlepšila povedomie verejnosti o tejto citlivej téme a zastavila negatívnu štatistiku odberov orgánov aj transplantácií v SR. "V tomto roku sme spustili kampaň aj na sociálnych sieťach a to s veľmi pozitívnou odozvou. Neustále informujeme o tom, že jeden darca môže darovaním orgánov, ako sú srdce, pľúca, obličky, pečeň a pankreas zachrániť život až siedmim ľuďom", konštatovala na stretnutí s novinármi prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti Zuzana Žilinská. Odborníci zdôrazňujú, že veľmi dôležitá je komunikácia lekárov s rodinami pacientov a ich súhlas s odberom orgánov. Za každou transplantáciou treba vidieť príbeh konkrétneho človeka - pacienta, ktorý je na túto liečbu odkázaný. Slovenská transplantologická spoločnosť realizuje kampaň Sedem životov pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR. Cieľom je vzdelávať spoločnosť, zvýšiť počet odberov a orgánových transplantácií, skrátiť čas čakania pacientov na životne dôležitý orgán a zabrániť tak predčasným úmrtiam.

Výchova obyvateľstva v tejto oblasti má svoj zmysel a prináša prvé výsledky. Svedčí o tom skutočnosť, že oproti roku 2013, keď bolo na Slovensku zrealizovaných len 154 transplantácií, sa podarilo zvrátiť túto kritickú situáciu. "V roku 2015 to už bolo o takmer 100 transplantácií viac, celkovo 245. V roku 2016 sme vykonali na Slovensku 200 transplantácií a piati naši pacienti podstúpili transplantáciu pľúc v nemocnici AKH vo Viedni", uviedol regionálny transplantačný koordinátor Martin Chrastina.

V súčasnosti je na Slovensku šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov - tri v Bratislave a po jednom v Banskej Bystrici, Košiciach a v Martine. Transplantácie pľúc sa u pacientov zo Slovenska vykonávajú v nemocnici Motol v Českej republike.

V roku 2016 bolo na Slovensku vykonaných 143 transplantácií obličky, 37 transplantácií pečene a 20 transplantácií srdca. Počet mŕtvych darcov orgánov bol 72 a počet živých darcov dosiahol 19.

Pri príležitosti Svetového dňa transplantácií a pokračovania kampane Sedem životov na Slovensku sa dnes uskutočnila v obchodnom centre Eurovea v Bratislave slávnostná vernisáž putovnej výstavy fotografií autorky Jeny Šimkovej. Fotografka svojím objektívom zachytáva emócie a príbehy pacientov pred a po transplantácii. Vernisáž sa uskutočnila za prítomnosti lekárov, odborníkov zo Slovenskej transplantologickej spoločnosti, novinárov a pacientok s transplantovanými orgánmi, ktoré sa so svojimi pocitmi a skúsenosťami prišli podeliť s novinármi.

Výstava fotografií sa z Bratislavy presunie do Banskej Bystrice, Martina a Košíc, teda do miest, kde pôsobia ďalšie transplantačné centrá.