Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V UNB čakajú pacienti najdlhšie na ortopedické operácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podľa zoznamu čakateľov ide najčastejšie o výmenu bedrových alebo kolenných kĺbov.

Bratislava 2. júna (TASR) – Pacienti v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) čakajú najdlhšie na ortopedické operácie. Podľa zoznamu čakateľov ide najčastejšie o výmenu bedrových alebo kolenných kĺbov. Pre TASR to povedala hovorkyňa najväčšej nemocnice na Slovensku Eva Kliská.

Ako uviedla, UNB má všetky oddelenia aktuálne otvorené pre tzv. bielu zdravotnú starostlivosť a začala už aj s plánovanými operačnými výkonmi. "Naši lekári postupne realizujú operácie, ktoré museli byť z dôvodu pandémie odložené," informovala.

Plánované operácie sú podľa hovorkyne v rôznych odbornostiach, ako napríklad v chirurgii, neurochirurgii alebo v ortopédii. Hovorí, že v každej tejto odbornosti posudzujú tímy lekárov jednotlivých pacientov, ktorí čakajú na zákrok a podľa závažnosti jeho zdravotného stavu určujú poradie.

"To znamená, že ak lekár určí, že daný výkon už neznesie odklad a prípadne ďalšie odloženie by mohlo viesť k zhoršeniu zdravotného stavu, tak takýto pacient urýchlene dostane termín operácie," dodala s tým, že všetci títo pacienti sú personálom UNB informovaní telefonicky.