Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V UNB využili pri operácii mihalníc xenotransplantáty z kože prasaťa

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Na Slovensku sa xenotransplantáty používajú predovšetkým ako dočasné krytie pri liečbe popálenín, no v oftalmológii boli využité úplne prvýkrát.

Bratislava 2. mája (TASR) - Na Očnej klinike v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) vykonali operáciu mihalníc s využitím xenotransplantátov z kože prasaťa. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

"Pacientovi po operácii zostala zachovaná funkcia mihalníc a ich korektné postavenie, čím sa predišlo ich rozpadu a ďalším komplikáciám v zmysle straty zraku," priblížila očná lekárka Nora Majtánová. Vysvetlila, že na Slovensku sa xenotransplantáty používajú predovšetkým ako dočasné krytie pri liečbe popálenín, no v oftalmológii boli využité úplne prvýkrát.

Išlo o pacienta s raritným ochorením – nekrobiotickým xantogranulómom, ktoré sa prejavuje léziami žltooranžovej farby na koži pacienta. "Najčastejšie však periorbitálne a viac než polovica pacientov má očné poškodenie, ktoré vyústi do komplikácií, akými je proptóza, reštriktívny strabizmus, ptóza, ektropium či lagoftalmus," spresnila Kliská.

Ochorenie mu spôsobilo závažné zmeny v zmysle rozpadu tkaniva mihalníc a stav bol navyše komplikovaný vredom rohovky na oboch očiach. Počas operácie lekári nahradili poškodené štruktúry mihalníc xenotransplantátmi z kože prasaťa, ktoré našili korálkovými stehmi. "Xenotransplantáty prasacej kože boli špeciálne spracované a upravené v spolupráci s Centrálnou tkanivovou bankou v Univerzitnej nemocnici Bratislava," vysvetlila hovorkyňa.

Majtánová dodala, že pacienta v budúcnosti čaká reoperácia, pretože nekrobiotický xantogranulóm je nevyliečiteľné ochorenie a xenotransplantáty sú len dočasným riešením. "Operácia, ktorú sme realizovali ako prví na Slovensku, však prebehla úspešne a pacientovi sa výrazne polepšilo," dodala.