Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V uplynulých dňoch v ovzduší kulminoval peľ ambrózie, postupne klesá

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia), foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

V aktuálnom 37. týždni má naďalej dominantné postavenie v ovzduší peľ ambrózie, sprevádzaný veľmi nízkymi koncentráciami peľu tráv a paliny.

Banská Bystrica 15. septembra (TASR) - Peľ silného alergénu, inváznej ambrózie, dominoval v uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Sprevádzaný bol veľmi nízkymi dennými koncentráciami peľu paliny a strednými koncentráciami peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyšší záchyt peľu ambrózie zaznamenala v uplynulom týždni monitorovacia stanica v Bratislave, a to 460 peľových zŕn v kubickom metri (m3) vzduchu.

Podľa Lafférsovej peľová sezóna ambrózie prešla svojím druhým vrcholom a denné koncentrácie jej peľu budú mať už klesajúcu tendenciu. "Ambrózia napriek tomu ostáva najsilnejším a najdôležitejším alergénom až do konca septembra," pripomenula.

Peľ bylín bol zastúpený najmä peľom skorocelu, štiavu a mrlíka. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ chmeľu, astrovitých a mrkvovitých. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária. Ich denné hladiny dosahovali pomerne vysoké denné koncentrácie na celom území.

V aktuálnom 37. týždni má naďalej dominantné postavenie v ovzduší peľ ambrózie, sprevádzaný veľmi nízkymi koncentráciami peľu tráv a paliny. Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy dosahujú už len stredné až nízke hladiny.

"Okrem uvedených druhov očakávame v ovzduší peľ chmeľu, skorocelu, štiavu a mrlíka. Denné koncentrácie spór húb sa udržia vo vyšších hladinách, pričom dominantné postavenie si udržia rody Cladospórium a Alternária," doplnila Lafférsová.