Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku pribudne nové centrum na výskum DNA

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vďaka moderným prístrojom bude možné v ňom skúmať príčiny ochorení, ktoré sa doposiaľ u nás nedali zistiť.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Na Slovensku pribudne nové výskumné centrum s modernými prístrojmi na výskum DNA. Vďaka nim bude možné skúmať príčiny ochorení, ktoré sa doposiaľ na Slovensku nedali zistiť. Výskumné centrum molekulárnej genetiky otvoria tento piatok (19.4.) v priestoroch Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

"V súčasnosti sa slovenskí vedci pri skúmaní DNA mohli sústrediť len na jednotlivé, prípadne malé skupiny génov. Hlbšie analýzy väčších úsekov DNA boli príliš zdĺhavé a pracné," povedala Eva Šťastná zo spoločnosti Geneton.

Vedci v laboratóriách novovzniknutého výskumného centra budú podľa nej využívať metódu založenú na tzv. sekvenovaní novej generácie (Next Generation Sequencing - NGS), čo im umožní "prečítať" celú DNA v nepomerne kratšom čase. "DNA tak bude možné skúmať komplexne a tiež hľadať vzájomné súvislosti v neporovnateľne väčšom rozsahu, čo predstavuje generačný skok oproti doteraz používaným prístrojom," objasnila.

Nové centrum je jedným z výsledkov projektu REVOGENE, ktorý je podporovaný zo štrukturálnych fondov EÚ, z operačného programu Výskum a vývoj.