Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vedenie FNsP je pobúrené vyjadrením lekárskych odborárov

Vyjadrenie sa týka témy nevyhnutných racionalizačných opatrení v nemocnici.

Žilina 21. novembra (TASR) – Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina je pobúrené vyjadrením Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na margo nevyhnutných racionalizačných opatrení v nemocnici. Predseda LOZ Peter Visolajský podľa riaditeľa FNsP Žilina Štefana Voláka tvrdeniami o zásahu do slobody odborového združovania na Slovensku zavádza a šíri poplašné správy.

Riaditeľ FNsP v Žiline Štefan Volák v utorok (20. 10.) oficiálne požiadal tri odborové organizácie žilinskej nemocnice o udelenie súhlasu s výpoveďou podpredsedu LOZ a zároveň predsedu základnej organizácie LOZ vo FNsP Žilina Petra Blaška.

„Absolútne odmietam tvrdenia, že ide o nátlak, prípadne akékoľvek tvrdé zásahy zo strany nemocnice. Zvažujem, že v danej veci ohovárania a šírenia správ, ktoré medzi obyvateľmi a lekárskou obcou šíria paniku, podniknem aj ďalšie právne kroky,“ skonštatoval Volák.

Nemocnica podľa neho už koncom októbra avizovala, že jej hospodárska situácia je naozaj kritická a aj preto musela pristúpiť k racionalizačným krokom, medzi ktoré patrí aj zlučovanie oddelení a prepúšťanie lekárov. „Ak by sme aj naďalej zotrvali pri takomto počte lekárov a lôžok, nemocnica by skolabovala. Aj preto sme sa rozhodli pristúpiť k prepusteniu viac ako 10 lekárov. Toto opatrenie však absolútne nesúvisí s ich slobodou prejavu, na ktorú majú právo a ktorú plne rešpektujem. Dôkazom toho je aj môj oficiálny písomný  súhlas s protestnou akciou lekárov V4, ktorý som pred akciou udelili našim odborárom. Ako už raz vedenie spomínalo, k rušeniu miest dochádza kvôli nevyhnutným racionalizačným opatreniam. Je však smutné, že LOZ daný stav absolútne nechápe. Nemocnica sa totiž ocitla na križovatke, kde buď úplne zruší niektoré oddelenia alebo zníži počty lekárov a lôžok,“ uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice.

Považujem za zarážajúce, že predstavitelia LOZ poukazujú na prípad Petra Blaška, ktorého sa vedenie snaží prepustiť údajne kvôli protestu lekárov a sestier krajín V4. „K žiadosti o prepustenie daného lekára došlo z nadbytočnosti, a nie kvôli protestu. Aj toto je jasný prípad, ako LOZ zavádza verejnosť a využíva každú príležitosť na svoju medializáciu plnú klamstiev. Vedenie nemocnice totiž v danom prípade dodržalo všetky právne kroky. O súhlas o jeho prepustenie oficiálne požiadalo na základe zákonníka práce aj odbory,“ dodal Volák.