Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Viaceré lekárne v BSK štartujú pilotné merania glykémie a cholesterolu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko je podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj štvrtou krajinou s najvyšším výskytom obezity spomedzi krajín OECD.

Bratislava 2. marca (TASR) - Krvný tlak, glykémiu či cholesterol si môžu záujemcovia od 4. do 12. marca odmerať vo viacerých lekárňach v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK). Tie sa pri príležitosti Svetového dňa obezity zapájajú do projektu Slovensko proti obezite. Cieľom je zachytiť a odporučiť návštevu lekára vysoko rizikovým pacientom, ktorí môžu z včasnej diagnostiky profitovať.

"Kompetentní lekárnici budú poskytovať poradenstvo a vykonávať merania krvného tlaku, glykémie a cholesterolu, interpretovať výsledky a smerovať pacientov k lekárom špecialistom, keďže obezita nie je len estetickým problémom, ale závažným, život ohrozujúcim ochorením," uviedla Daniela Mináriková z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (FaF UK) v Bratislave.

Lekárnici v tejto súvislosti vyzdvihli spoluprácu lekárov a farmaceutov, ktorá môže podľa nich prispieť k prevencii obezity, ale aj ďalších ochorení. "Priestor verejných lekární, ktoré sú na Slovensku ľahko dostupné a zastúpené v dostatočnom množstve, sú ideálnym miestom na realizáciu preventívnych meraní pre rôzne ochorenia," skonštatovala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Poukázali pritom aj na dokument Rady Európy z roku 2020, ktorý odporúča poskytovanie vyšetrení v lekárňach ako súčasť prevencie ochorení. "Naši absolventi sú na preventívne programy a skríning a súvisiace konzultácie pacientom v lekárňach k dispozícii a pripravení," podotkol dekan FaF UK Ján Klimas. Prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie Ľubomíra Fábryová zdôraznila, že o vzájomnú podporu v prevencii a liečbe medzi farmaceutom, lekárom a ďalšími odborníkmi sa usilujú aj pri presadzovaní komplexného manažmentu obezity.

Slovensko je podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj štvrtou krajinou s najvyšším výskytom obezity spomedzi krajín OECD. "Presné čísla o počte obéznych ľudí na Slovensku nepoznáme. Je preto veľmi dôležité situáciu s obezitou monitorovať a nastavovať politiky tak, aby sa predišlo ďalšiemu zvýšeniu výskytu nadváhy a obezity u ľudí. Jedným z opatrení župného akčného plánu je aj podpora inovácií a výskumu vo vybratých oblastiach zameraných na zvyšovanie kvality a efektivity zdravotnej starostlivosti, v rámci ktorej zvažujeme analýzu incidencie obezity," dodal lekár kraja a šéf odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay.