Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vírus H5N1 zasiahol vtáčiu farmu vo Vietname a spôsobil hromadný úhyn

Foto: az-europe.eu

Vietnam doteraz potvrdil jedno úmrtie v dôsledku nákazy vtáčou chrípkou spôsobenou vírusom H5N1.

Hanoj 12. apríla (TASR) - Takmer 5000 dážďovníkov, ktorých hniezda sa zbierajú na predaj ako vybraná luxusná zdravá potravina, uhynulo v južnom Vietname v dôsledku nákazy vírusom vtáčej chrípky H5N1, informovali dnes vietnamské médiá.

Vtáky, zhruba polovica populácie v chovnom zariadení v meste Phan Rang Thap Cham City, uhynuli v čase medzi 28. marcom a 11. aprílom.

V meste je mnoho tzv. vtáčích domov, kde majú dážďovníky vytvorené podmienky na stavbu hniezd, ktoré sa potom zbierajú na predaj. Hniezda, ktorých základom sú výlučky slinných žliaz dážďovníkov, sa po spracovaní používajú ako vyhľadávaná prísada do polievok a ďalších jedál.

Mnohí chovatelia sa obávajú, že nakazené sú aj ich vtáky.

"Podľa mojich skúseností, keď sa dážďovníky nakazia vírusom H5N1, je veľmi ťažké dostať nákazu pod kontrolu, pretože väčšina vtákov celý deň lieta a do hniezda sa vracia len večer," uviedol jeden z chovateľov. Podotkol, že ak sa nákaza ešte viac rozšíri, vyjdú navnivoč všetky investície chovateľov.

Vietnam doteraz potvrdil jedno úmrtie v dôsledku nákazy vtáčou chrípkou spôsobenou vírusom H5N1. Ide o štvorročného chlapca z delty Mekongu a prvý podobný prípad zaznamenaný vo Vietname toho roku.

V Číne, kde začiatkom marca zistili ojedinelý vírus H7N9, zomrelo už desať infikovaných. Väčšina z nich pochádzala zo Šanghaja a jeho okolia. Vírus H7N9 detekovali u živej hydiny na verejných trhoch, preto úrady nariadili jej likvidáciu a zákaz predaja.