Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vlani sa vďaka transplantáciám podarilo v SR zachrániť 181 životov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina sa tak dostala pred Maďarsko, Nemecko či Poľsko.

Bratislava 3. júna (TASR) – Na Slovensku sa vďaka transplantáciám a darcovstvu orgánov podarilo vlani zachrániť 181 ľudských životov. Krajina sa tak dostala pred Maďarsko, Nemecko či Poľsko. V rámci krajín Európskej únie sa v tejto oblasti posunula na 15. miesto. Pri príležitosti Svetového dňa transplantácií, ktorý si spoločnosť pripomína v piatok (4. 6.), to na pôde Ministerstva zdravotníctva SR uviedla hlavná odborníčka rezortu pre orgánové transplantácie Zuzana Žilinská.



Transplantačný program sa podarilo podľa Žilinskej udržať aj napriek pandémii nového koronavírusu. Realizoval sa za prísnych hygienických opatrení. "Situáciu komplikovali aj karanténne opatrenia a nutnosť prispôsobovať prevádzku intenzivistických pracovísk a transplantačných centier epidemiologickej situácii príslušných nemocníc a celého regiónu," uviedla.

Vykonať sa podarilo 131 transplantácií obličiek, 27 transplantácií srdca, 19 transplantácií pečene a štyri pľúca. Mŕtvych darcov bolo 70 a živých 18. Päť pľúc sa podľa hlavnej odborníčky podarilo poslať aj do susedného Česka. Na dôležitosť darcovstva poukázal aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hovorí, že darovaný orgán ponúka ďalšiemu človeku v ohrození šancu, ako žiť ďalej, preto považuje podporu osvety za veľmi dôležitú.

Hlavný transplantačný koordinátor Martin Chrastina poznamenal, že niektoré krajiny museli pre pandémiu úplne pozastaviť transplantačné programy. Najhoršiu situáciu na Slovensku zaznamenali v prvých mesiacoch tohto roka. Zhodnotil, že vďaka stúpajúcej zaočkovanosti a viacerým podporným aktivitám sa počty odberov a transplantácií postupne opäť zvyšujú.



Prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti Ľuboslav Beňa si myslí, že Slovensko potrebuje zintenzívniť transplantácie obličiek od živých darcov. Podľa jeho slov si mnohí Slováci neuvedomujú, že počas života môžu okrem obličky darovať aj pečeň. "Darovať obličku je možné živému darcovi bez toho, aby tento odber významne zasiahol do jeho ďalšieho plnohodnotného života," poznamenal.

Práve na darcovstvo upozorňuje kampaň Sedem životov, tento rok cez koncept "Čiara života". Okrem médií sa realizuje aj na sociálnych sieťach. Poukazuje na to, že jeden darca môže darovaním srdca, pľúc, obličky, pečene či pankreasu zachrániť sedem ďalších ľudí.