Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vlani sa z lekární vyzbieralo viac ako 170 ton liekov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lieky, a to bez ohľadu na formu, teda či už ide o tablety, sirupy alebo gély, sa do lekárne odovzdávajú vo vnútornom obale, t.j. v blistri, sklenenej alebo plastovej nádobe či hliníkovej tube.

Bratislava 4. júna (TASR) - Minulý rok sa z 2114 lekární po celom Slovensku vyzbieralo 170,38 tony liekov. Oproti roku 2018 ide o nárast o 17,7 percenta. Ako pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková, množstvo vyzbieraných liekov má v posledných rokoch rastúci trend. V tejto súvislosti odborníci pripomínajú, že nespotrebované lieky a lieky po dátume exspirácie nepatria do komunálneho odpadu.

"Vyhodením lieku do komunálneho odpadu vzniká riziko znečistenia životného prostredia kontamináciou pôdy alebo podzemných vôd. Lieky je potrebné vrátiť do lekárne, kde sa bezpečne uskladňujú. ŠÚKL následne vykonáva ich zber prostredníctvom zmluvnej spoločnosti," priblížila Jurkemíková s tým, že spravidla ide o jarný a jesenný zber, pri ktorom sa zabezpečuje likvidácia liekov.

Ako ďalej uviedla, lieky, a to bez ohľadu na formu, teda či už ide o tablety, sirupy alebo gély, sa do lekárne odovzdávajú vo vnútornom obale, t.j. v blistri, sklenenej alebo plastovej nádobe či hliníkovej tube. Ústav prízvukuje, že vonkajší obal lieku a písomná informácia pre používateľa patria do komunálneho odpadu, prípadne sa môžu recyklovať. Medzi takýto odpad podľa ŠÚKL nepatria výživové doplnky, kozmetické prípravky, zdravotnícke pomôcky, homeopatické lieky ani ortuťové teplomery. Použité striekačky, ktoré tvoria s ihlou jeden celok, sa zbierajú zvlášť do plastových fliaš a odovzdávajú sa spolu s ostatným odpadom.

Povinnosť zabezpečovať zber a likvidáciu nespotrebovaných liekov od obyvateľov ukladá ŠÚKL zákon o liekoch. Plnenie tejto povinnosti sa hradí zo štátneho rozpočtu. "Lieky nie sú bežný tovar a ich spotrebu nie je jednoduché predpovedať. Pacientom odporúčame, aby vždy starostlivo kúpu liekov zvážili a pokiaľ to nie je nutné, liekmi sa zbytočne nezásobili. Môžu tak predísť plytvaniu liekov aj zmierniť dosah ich likvidácie na verejné financie," dodala Jurkemíková.