Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vlani zistili rakovinu u 14 miliónov ľudí, 8,2 milióna ich zomrelo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rakovina prsníka vlani zabila 522.000 žien, čo predstavuje za rovnaké obdobie od roku 2008 nárast o 14 percent.

Londýn 12. decembra (TASR) - Celkový počet úmrtí na rakovinu vzrástol na 8,2 milióna v roku 2012, pričom prudko stúpla najmä rakovina prsníka v rozvíjajúcich sa krajinách, kam sa táto choroba dostala so západným životným štýlom, informovala dnes agentúra Reuters.

Citovala správu Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Ukázala, že celkový počet rakovinových úmrtí stúpol o osem percent v porovnaní s predchádzajúcou správou v roku 2008. Rakovina prsníka vlani zabila 522.000 žien, čo predstavuje za rovnaké obdobie od roku 2008 nárast o 14 percent.

Podľa IARC rakovina prsníka je hlavnou príčinou rakovinových úmrtí v menej rozvinutých krajinách sveta, k čomu čiastočne prispela zmena životného štýlu, ale tiež to, že pokrok, ktorý dosiahla medicína v boji s týmto ochorením, nie je pre ženy žijúce v daných regiónoch sveta dostupný.

Nové prípady rakoviny diagnostikovali v roku 2012 lekári u 14,1 milióna ľudí, v roku 2008 ich bolo 12,7 milióna. Nových prípadov rakoviny prsníka zistili vlani 1,7 milióna, čo je 20-percentný nárast v porovnaní s rokom 2008.

Správa IARC nazvaná GLOBOCAN 2012 prináša najnovšie odhady 28 rozličných druhov rakoviny v 184 krajinách a ponúka celosvetový prehľad.

Zistila, že najčastejšími diagnostikovanými rakovinami u celej populácie sú rakoviny pľúc, prsníka a čriev. Chorí zomierajú najviac na rakovinu pľúc, pečene a žalúdka.

Experti IARC vyjadrili očakávanie, že počet rakovinových prípadov vo svete bude "prudko stúpať" vzhľadom na rast aj starnutie celej populácie. Očakávajú, že v roku 2025 budú diagnostikovať rakovinu až u 19,3 milióna nových pacientov.

Riaditeľ IARC Christopher Wild upozornil, že hoci je vyšší výskyt rakoviny v priemyselne rozvinutých častiach sveta, úmrtnosť je vyššia v zaostalých častiach. Ako príklad uviedol rakovinu krčka maternice, ktorá každý rok zabíja v Afrike stovky tisíc žien, hoci sa jej dá vyhnúť očkovaním alebo operáciou, ak sa zistí v ranom štádiu.