Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vlastné tkanivo môže omladiť a regenerovať celé telo

Ilustračné foto. Foto: Bernard Cassière

Žilina 5. decembra (TASR)- Najprogresívnejšie metódy estetickej dermatológie ako využitie kmeňových buniek alebo vlastného tukového tkaniva pri regenerácii kože sú už dostupné aj na Slovensku. Povedala pre TASR predsedníčka Slovenskej spoločnosti estetickej dermatológie Hana Zelenková v rámci medzinárodného kongresu Gold Dermaparty 2014 v Žiline.

„V estetickej dermatológii ide najmä o omladenie pokožky a tým aj zlepšenie kvality života. Využitie kmeňových buniek, fibroblastov a chondroplastov, je ešte stále málo využívanou, no progresívnou metódou v rámci estetickej chirurgie. Pacient totiž využíva svoje vlastné tkanivo, takže odpadá riziko alergií a iných nežiaducich efektov,“ zdôraznila Zelenková.

Na kongrese podobnú metódu, používanú v estetickej chirurgii, avšak s využitím tuku, prezentoval plastický chirurg Yassine Ghazi Abou Ghoneim. Počas nej uviedol, že ide o úplne novú metódu získavania kmeňových buniek z tuku, ktorá na rozdiel od doterajšej je nielen omnoho menej invazívna, a preto môže byť vykonávaná ambulantne aj dermatológmi, ale predovšetkým dokáže získať z podkožného tuku vysoký obsah kmeňových buniek so živými kultúrami a teda s následným rastovým potenciálom na ktoromkoľvek mieste na tele.

Doterajšie metódy sa nezaobišli bez cetrifúgy, ktorý zbavila odobratý tuk tekutých prímesí, čím sa však zničili živé kultúry a tým tuk stratil svoj rastový potenciál. "Následne tak s využitím malého množstva vlastného tuku možno nielen odstrániť vrodené deformácie tváre, stavy po úrazoch, jazvy, ale i modelovať problematické partie tela, vypĺňať vrásky, pery a podobne. Kedže ide o aplikáciu vlastných tukových buniek, nevzniká alergia,“ doplnil Ghoneim.

Napríklad na regeneráciu pokožky na tvári, rukách, krku, či iných častiach trupu stačí jeden milimeter vlastnej kože. „Vzorka sa musí do 24 hodín dopraviť do laboratória. Tam sa potom rozmnožením vytvorí niekoľko milión vlastných fibroplastov. Tie dostane pacient najskôr po šiestich týždňoch od odobratia vzorky“, vysvetlil Ghoneim s tým, že aplikácia laboratórne vypestovaných vlastných kmeňových buniek podporí ich novotvorbu u pacienta, zmierňovanie vrások a zvyšovanie pružnosti kože.

„Prvé efekty možno vidieť do troch mesiacov od zákroku,“ dodal Ghoneim. Na záver uviedol, že hoci sú obe metódy estetickej chirurgie pre pacientov minimálne bolestivé, vo svete sa nateraz málo využívajú. Na Slovensku pri ich realizácii spolupracuje zdravotné zariadenie v Bratislave a laboratóriá v Šarišských Michaľanoch.