Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo štvrtok na Slovensku z tepla skolabovalo 76 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Najviac, až 20 osôb, skolabovalo v Košickom kraji, najmenej v Nitrianskom, kde mali zdravotné problémy štyria pacienti.

Bratislava 31. júla (TASR) - Vo štvrtok (30. 7.) potrebovalo pomoc záchranárov 76 ľudí, ktorí mali zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav. Najviac, až 20 osôb, skolabovalo v Košickom kraji, najmenej v Nitrianskom, kde mali zdravotné problémy štyria pacienti. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Alena Krčová.

Záchranári opakovane apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Základom je dodržiavanie pitného režimu. "Nárazové pitie väčšieho množstva tekutín nie je vhodné, ideálne je dopĺňať tekutiny priebežne, napríklad pohárom vody každú hodinu," hovorí Krčová. Dospelý človek by mal podľa odborníkov počas dňa vypiť aspoň tri litre tekutín, najlepšie čistej vody, minerálky alebo vodou riedených ovocných štiav. Kávu a alkohol treba piť s mierou, pretože odvodňujú.

"Piť treba nielen vtedy, keď cítime smäd. To platí najmä v prípade starších ľudí, ktorí majú oslabený pocit smädu a zabúdajú piť," upozorňuje Krčová. Dodáva, že deti by mali piť pred každou fyzickou aktivitou aj po nej. Najmenšie deti je vhodné počas dňa aj ochladzovať, napríklad ich denne niekoľkokrát sprchovať alebo pretrieť vlhkým uterákom.

Seniori a chronicky chorí ľudia by mali obmedziť aktivity na minimum a von vychádzať ráno alebo večer. Dôležité je nezabúdať na prikrývku hlavy, ľahký odev a v prípade pobytu na priamom slnku aj opaľovací krém.