Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo V. Podhradí sa stretli športovci s intelektuálnym znevýhodnením

Špeciálne olympiády Slovensko prvýkrát zorganizovali vo Vršatskom Podhradí tréningové sústredenie pre svojich najmenších členov. Športovci s Downovým syndrómom a s diagnózou autizmus vo veku 5 až 12 rokov sa zoznámili so športovými tréningami v gymnastike, plávaní, vo všeobecnej športovej príprave a v karate. Do tréningov sa okrem slovenských detí s intelektuálnym znevýhodnením zapojili aj rómske deti a deti z Ukrajiny a z USA. Vršatské Podhradie, 19. augusta 2022. FOTO TASR - Špeciálne olympiády Slovensko Foto: TASR

Športovými súťažami slovenských, ukrajinských a amerických detí s Downovým syndrómom a autizmom vyvrcholilo vo štvrtok vo Vršatskom Podhradí sústredenie športovcov s intelektuálnym znevýhodnením.

Vršatské Podhradie 19. augusta (TASR) – Športovými súťažami slovenských, ukrajinských a amerických detí od päť do 12 rokov s Downovým syndrómom a autizmom vyvrcholilo vo štvrtok (18. 8.) vo Vršatskom Podhradí v Ilavskom okrese sústredenie športovcov s intelektuálnym znevýhodnením. TASR o tom informovala riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Eva Gažová.

"Tieto sústredenia sú dôležitou športovou prípravou pre budúce talenty Špeciálnych olympiád Slovensko. Verím, že vďaka spolupráci s americkými programami Special Olympics Florida a Connecticut dostanú naši športovci príležitosť zúčastniť sa na sústredeniach so športovcami Special Olympics v USA. Táto skúsenosť ich určite posunie nielen v kariére, ale aj v živote," uviedla Gažová.

Ako dodala, Špeciálne olympiády Slovensko na sústredení podpísali historicky prvé memorandum o spolupráci so Special Olympics Connecticut.

"Nejde o formalitu, od tejto organizácie dostaneme 25.000 dolárov práve na podporu ukrajinských športovcov s intelektuálnym znevýhodnením a ich rodín, ktorí utiekli pred ruskou inváziou na Slovensko. Unikátne je to v tom, že ešte nikdy sa takto navzájom programy Špeciálnych olympiád nepodporovali, a to je na svete okolo 190 organizácií," doplnila Gažová.

"Osud Ukrajiny hýbe celým svetom a našou úlohou je pomôcť ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy. Podujatie bolo úžasné, naši malí športovci mali možnosť absolvovať tréningy v gymnastike či plávaní. Zúčastnili sa na nich rôzne národnosti, ale nebolo cítiť žiadne rozdiely, všetci športovali s chuťou a naplno," skonštatoval Keith Moon zo Special Olympics Connecticut.