Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Voda namiesto koly: Naučte dieťa zdravo piť

Foto: VODAX

Jediné deci sladkých farebných nápojov, ktoré deti tak milujú, môže ukrývať až 3 kocky cukru – nehovoriac o konzervantoch, farbivách a bublinkách oxidu uhličitého.

Bratislava 9. júla (OTS) - Všetky tieto látky telo najmä v lete nielen neprimerane zaťažujú, ale dokonca pripravujú o prepotrebné tekutiny. Správne vystavaný pitný režim je pritom práve pre deti v horúcich mesiacoch mimoriadne dôležitý, dehydratáciou sú totiž ohrozené viac než dospelí.

Detský organizmus obsahuje vyšší podiel vody ako dospelý. Kým u novorodenca voda tvorí až 80 % telesnej hmotnosti, u dospelého je to asi len 50-60%. Vplyv nedostatočného či nesprávneho prísunu tekutín na zdravie vášho potomka je preto výraznejší. Odborníci pritom odporúčajú ako základ pitného režimu (nielen) pre deti dojčenské vody, ktoré spĺňajú najprísnejšie limity na obsah rozpustených látok. Krištáľová čistota bez umelej dezinfekcie a znížený obsah minerálov a dusičnanov sú totiž pre detské telo najprirodzenejšie a zbytočne ho nezaťažujú. V ideálnom prípade, napríklad u najznámejšej značky Lucka, dokonca dojčenské vody ponúkajú aj pre telo optimálne jemne zásadité pH a vyvážený pomer dôležitých minerálov vápnika a horčíka.
Foto: VODAX

Takejto čistej pramenitej vody najvyššej kvality by deti od pol roka mali denne vypiť asi 4 menšie poháriky. Denná potreba tekutín pre 1-2 ročné deti sa pohybuje okolo 1100 ml, pre deti od štyroch rokov niečo vyše 1,5 litra a desaťročné dieťa už denne potrebuje nahradiť asi 2 litre vody. Asi 20% tohto množstva pritom prijme zo stravy, zvyšok nevyhnutne potrebuje dodať v pitnom režime,“ radí skúsená pediatrička MUDr. Eva Beňová.

Ak navyše dieťa dostatočne dlho ochránite pred presladenými farebnými nápojmi a naučíte ho brať čistú vodu ako samozrejmosť, môžete sa v budúcnosti vyhnúť mnohým problémom. Vysoký obsah cukru v sladených nápojoch je totiž nielen jednou zo skrytých príčin detskej obezity. Prílev prázdnych kalórií a energie často vedú aj k neposednosti a zbytočnej hyperaktivite detí. Množstvo umelých látok navyše telo musí odbúravať a vyplavovať práve pomocou vody, najmä v lete je preto príjem tekutín z takýchto nápojov klamlivý a ako základ pitného režimu úplne nevhodný.

Čo však, ak dieťa ‚nezaujímavú‘ vodu napriek všetkému tvrdohlavo odmieta? „Buďte kreatívni!“ hovorí Mgr. Katarína Stergar, detská psychologička s dlhoročnou praxou, ktorá je sama matkou dvoch detí. „Zoberte dieťa do obchodu na špeciálnu misiu a nechajte ho samo si vybrať pohárik, z ktorého bude doma piť. Po výbere pohárika priamo v obchode dieťaťu ešte raz zopakujte, prečo ho spolu kupujete, a že pohárik bude smutný, ak sa z neho niekoľkokrát denne nenapije vodičky. Alebo skúste kúpiť pollitrovku obľúbeného detského nápoja a ponúknuť v nej dieťaťu rovnako chutnú, no zdravšiu alternatívu – dojčenskú vodu so šťavou z limetky, citróna alebo pomaranča,“ vymenúva Mgr. Stergar stratégie, ako dieťa s vodou lepšie zoznámiť. Vyskúšať môžete aj kombináciu 100% džúsu a dojčenskej vody riedenú v pomere 1:2 či 3.

Pamätajte hlavne na to, že deti sa učia predovšetkým pozorovaním a napodobňovaním. Buďte preto dieťaťu príkladom. Ak pravidelne uvidí vodu piť vás, rýchlo si osvojí názor, že vodička je najlepšia a bude vás chcieť nasledovať aj samo. „Vyhnite sa zároveň príkazom a zákazom typu ‚Vypi to, lebo sa nepôjdeš hrať‘. Dieťa by si vodu spojilo s niečím nepríjemným a automaticky k nej získalo averziu,“ varuje Mgr. Stergar.

Nezabúdajte, že čím lepší základ svojej ratolesti poskytnete už v útlom veku, tým väčšia je šanca, že si zásady zdravej životosprávy osvojí. Neskôr tak lepšie odolá napríklad aj tlaku v kolektíve iných detí či z každodenných reklám a váš dar bude odovzdávať ďalej!

Viac informácií nájdete tu.
Foto: VODAX