Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Všeobecní lekári dostanú viac kompetencií

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

S posilnením postavenia všeobecných lekárov počíta aj návrh dlhodobého strategického rámca z dielne ministerstva zdravotníctva.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Všeobecní lekári majú od začiatku budúceho roka dostať viac kompetencií. Po novom budú môcť vykonávať aj menšie interné vyšetrenia. Podrobnosti zatiaľ ministerstvo zdravotníctva predstaviť nechce, odborné spoločnosti a verejnosť plánuje informovať na budúci týždeň.

"Rozšírené kompetencie pre všeobecných lekárov je bod, ktorým sa ministerstvo snaží vyrovnať aj okolitým krajinám, pretože je pravda, že veľmi malé percento výkonov, menej ako štyri percentá sa vykonávajú vo všeobecných ambulanciách, pričom v zahraničí sa väčšia časť diagnostiky robí práve tu," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Všeobecní lekári majú preto dostať aj u nás v systéme väčší význam. Nové kompetencie, medzi ktoré zatiaľ nemajú patriť v tejto súvislosti spomínané drobné chirurgické výkony, majú zároveň priniesť do ambulancií všeobecných lekárov aj viac peňazí. "Rozšírenie kompetencií nadväzuje na už spustený rezidentský program," priblížila Čižmáriková s tým, že ten sa snaží vychovať nových lekárov.

Šéf Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor považuje rozšírenie kompetencií za nutnosť z pohľadu spoločnosti. Poukázal na to, že pacientov so srdcovocievnymi ochoreniami a cukrovkou bude pribúdať a časom by sa o nich nemal kto postarať, preto si myslí, že ľahšie prípady by v budúcnosti mohli riešiť práve všeobecní lekári. Poukázal tiež na to, že bez rozšírenia kompetencií neprídu do ambulancií noví mladí lekári.

S posilnením postavenia všeobecných lekárov počíta aj návrh dlhodobého strategického rámca z dielne ministerstva zdravotníctva. Systém sa má o nových lekárov zároveň dopĺňať prostredníctvom rezidentského programu. Priemerný vek všeobecných lekárov sa totiž neustále zvyšuje.