Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Všeobecní lekári chcú viac kompetencií

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Išlo by napríklad o ošetrenie jednoduchých povrchových poškodení kože, kožných hnisavých ochorení, preležanín či výplach ušného mazu.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Všeobecní lekári chcú viac kompetencií, ktoré by im priniesli aj viac peňazí do ambulancií. Volajú preto po rozšírení výkonov, ktoré môžu v ambulanciách vykonávať. Tie by im mali zdravotné poisťovne hradiť nad rámec kapitácií, teda platieb, ktoré mesačne dostávajú za svojich pacientov.

Išlo by napríklad o ošetrenie jednoduchých povrchových poškodení kože, kožných hnisavých ochorení, preležanín či výplach ušného mazu. "Myslím, že starší kolegovia sú pripravení na to, aby mohli ošetriť jednoduché povrchové poškodenia kože, ľahké zranenia, kde nie je potrebné, aby pacient navštívil ďalšie špecializované zariadenia," povedal viceprezident Asociácie súkromných lekárov pre všeobecných lekárov Dušan Lipták. Nešlo by pritom podľa neho o šitie rán na tvári, ani o žiadne vážne poranenia, kde sú poškodené šľachy, cievy alebo nervy.

Podľa zákona dnes musia mať všeobecní lekári prístroj, na základe ktorého určujú, či má pacient bakteriálny zápal a potrebuje antibiotiká. Lipták však hovorí, že CRP v súčasnosti prepláca nad rámec kapitácií len jedna poisťovňa. Okrem CRP by všeobecní lekári chceli mať zaplatenú aj pravidelnú kontrolu zrážanlivosti krvi u pacientov, ktorí užívajú lieky proti zrážanlivosti. "Počet takýchto pacientov v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých sa neustále zvyšuje," hovorí Lipták. Ak by sa tieto vyšetrenia realizovali u všeobecných lekárov, špecialisti by tak podľa neho získali viac času a mohli by sa viac venovať jednotlivým pacientom. Priniesť by to mohlo aj skrátenie čakacích lehôt u špecialistov, tvrdí Lipták.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej je zámerom rezortu postupne rozširovať kompetencie pre všeobecných lekárov. Dodáva však, že lekárov treba dovzdelať. "Od nového roku sa zvyšujú kompetencie všeobecných lekárov, ide naozaj zatiaľ iba o prvý krok, nepôjde o veľké množstvo kompetencií, začíname od tých jednoduchších," povedala Čižmáriková. V prvom kroku podľa nej nepôjde napríklad o šitie rán. "Skôr uvažujeme o základných kardiologických vyšetreniach," spresnila.