Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Všeobecní lekári oslavujú svoj svetový deň

Foto: TASR/AP

Príkladom, ako naučiť pacientov zdravšie žiť, je aj Krokovačka, podujatie, na ktorom majú pacienti príležitosť kráčať so svojimi všeobecnými lekármi za zdravím.

Bratislava 19. mája (TASR) - Svetový deň rodinných lekárov zdôrazňuje význam a prínos rodinných a všeobecných praktických lekárov v systémoch zdravotnej starostlivosti na celom svete. Pripomenul to prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) Peter Makara.

"Všeobecní praktickí lekári sú ‚prvými dôstojníkmi‘, ktorí sa starajú o pacienta v zdraví aj v chorobe, pričom našou nezastupiteľnou úlohou je aj prevencia a edukácia pacientov," zhodnotil Makara.

Všeobecných praktických lekárov podporil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Vyzdvihol ich nezastupiteľné miesto v zdravotnom systéme. "Všeobecný lekár je prvý kontakt s pacientom pri akomkoľvek zdravotnom probléme a vďaka zodpovednému prístupu vie pacientovi pomôcť a vrátiť mu stratené zdravie, nezriedka aj vďaka správnej včasnej diagnostike zachrániť život," poukázal minister.

Tento rok sa rozhodla SSVPL zdôrazniť najmä svoju úlohu v oblasti starostlivosti o zdravých pacientov propagáciou zdravého životného štýlu. "Na to, aby sa naši pacienti dožili čo najviac rokov v dobrom zdraví, je potrebná každodenná dávka pohybu zodpovedajúca ich veku. Zdravý pohyb zvyšuje ich kondíciu a svalovú silu, zabraňuje vzniku nadváhy a obezity a vďaka nemu dokážu predchádzať mnohým ochoreniam, s ktorými sa v našich ambulanciách často stretávame," skonštatoval Makara.

Príkladom, ako naučiť pacientov zdravšie žiť, je aj Krokovačka, podujatie, na ktorom majú pacienti príležitosť kráčať so svojimi všeobecnými lekármi za zdravím. Aj tento rok sa ku Krokovačke v Bratislave a v Košiciach môžu pripojiť lekári a pacienti vo všetkých mestách a obciach Slovenska.