Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú prospešné pre zdravie

Papriky, foto z archívu. Foto: TASR

Ak je paprika pálivá, spôsobuje to kapsaicín, ktorý sa nachádza najmä v semienkach.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú významnou zásobárňou vitamínov. Vitamínu C je v nej viac ako v citrónoch. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

Paprika obsahuje najmä vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, fosfor, železo a horčík.

Zelená paprika je tiež zdrojom kyseliny listovej. "Už tri papriky pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťaťa, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu," spresnil RÚVZ. Dodal, že v zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.

Ak je paprika pálivá, spôsobuje to kapsaicín, ktorý sa nachádza najmä v semienkach. "Kapsaicín zlepšuje krvný obeh, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov a cukru v krvi. Vedecké výskumy ukazujú, že kapsaicín je schopný zastaviť rast rakovinových buniek a môže mať chemopreventívny účinok," priblížil RÚVZ.

Žlté papriky sú zas vhodné pre oči a tie oranžové obsahujú veľa alfa- a gamakaroténu, ktorý udržiava pružnosť pľúcneho tkaniva a kože. "Červené kusy sú úplne dozreté a obsahujú jedenásťkrát viac betakaroténu ako zelené a, navyše, aj lykopén, ktorý chráni pred rakovinou prsníka, prostaty, močového mechúra, pankreasu a maternice," doplnil RÚVZ.