Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP zavádza ďalšie bonusy za operácie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Na novú politiku financovania má VšZP vyčlenených takmer 19 miliónov eur ročne.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce pokračovať v novej filozofii financovania nemocníc, ktorú zaviedla od apríla. Nemocnice vtedy začala motivovať k vyššej operovanosti 100-eurovým príplatkom za každého operovaného pacienta. Od októbra k tomu majú možnosť dostať ďalší stoeurový bonus za ukončenú hospitalizáciu. Na novú politiku financovania má VšZP vyčlenených takmer 19 miliónov eur ročne.

"Naše očakávania sa splnili," skonštatoval dnes šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai na margo zavedenia novej filozofie. Oznámil, že poisťovňa okrem toho od októbra navýši ceny o sedem percent za osobitne hradené výkony a jednodňovú zdravotnú starostlivosť. Nemocnice zároveň budú môcť operovať bez obmedzenia, poisťovňa im podľa Foraia všetko uhradí.

Navýšiť o sto eur sa tiež má balíčková cena za totálnu endoprotézu, ktorá zahrňuje už aj náklady na špeciálny zdravotnícky materiál. "Nemocnica je takto motivovaná nakupovať špeciálny zdravotnícky materiál čo najlacnejšie," poukázal Forai s tým, že poisťovňa takto núti nemocnice správať sa efektívne.

Štátna poisťovňa má však pre nemocnice podmienku, aby dostali za operácie viac peňazí, a to, aby rovnaké ceny za výkony platili aj súkromné zdravotné poisťovne. "Nemocnice nám predložili kalkulácie nákladov na jedného občana, bez ohľadu na to, v ktorej poisťovni sa nachádza. Preto VšZP povedala, že akceptuje kalkuláciu nákladov, ale nemôže byť jediná, ktorá upraví ceny výkonov, preto sme to podmienili, že aj ostatné zdravotné poisťovne sa musia pridať k tomuto kroku a musia taktiež upraviť ceny," vysvetlil Forai.

Dopad bonusov na operácie zo strany VšZP je podľa ZZP otázny

Zvyšovanie výdavkov na nákup zdravotnej starostlivosti s rizikom straty v hospodárení je podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) krokom, ktorého dopad je otázny. Združenie súkromných zdravotných poisťovní takto reagovalo na kroky štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorá chce nemocnice finančne motivovať, aby viac operovali.

"VšZP sa môže spoľahnúť na to, že možnú stratu z prípadne neefektívne vynaložených peňazí vykryje štát zo svojho rozpočtu, a preto môže ponúknuť hoci aj o tisíc eur za operáciu bedrového kĺbu viac," uviedla prezidentka ZZP Katarína Kafková. Otázne však podľa nej zostáva, či na konci takejto cenovej politiky bude viac vyliečených a spokojných pacientov, pričom poukázala na dlhšie čakacie lehoty najväčšej poisťovne.

Poznamenala, že pri stanovovaní svojho postupu VšZP akceptovala kalkulácie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti bez výhrad, čím vraj porušila svoje povinnosti, aby strážila efektivitu. Podľa Kafkovej je úlohou poisťovní v zdravotníckom systéme zabezpečiť vyššiu efektivitu využitia peňazí a "nie prihadzovať vyššie platby tam, kde sa to zdá kozmeticky najúčinnejšie".

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa chce pokračovať v novej filozofii financovania nemocníc, ktorú zaviedla od apríla. Nemocnice vtedy začala motivovať k vyššej operovanosti 100-eurovým príplatkom za každého operovaného pacienta. Od októbra k tomu majú možnosť dostať ďalší 100-eurový bonus za ukončenú hospitalizáciu. Na novú politiku financovania má VšZP vyčlenených takmer 19 miliónov eur ročne.