Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP dá od mája viac peňazí 27 nemocniciam

Na snímke predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyše 60 neštátnych nemocníc potrebuje približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s vyššími platmi zdravotníkov.


Bratislava 13. mája (TASR) – Asi tretina malých a stredných nemocníc dostane od mája od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) viac peňazí. Šéf poisťovne Marcel Forai po dnešnom rokovaní s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) oznámil, že podmienku na zvýšenie cien, aby si nemocnice s ostatnými zdravotnými poisťovňami dohodli porovnateľné ceny ako vo VšZP, splnilo 27 nemocníc.

"VšZP teda plní svoj sľub a týmto nemocniciam od 1. mája opäť zvyšuje ceny, a to o dvojnásobok zvýšenia, ktoré nemocnice dostali od 1. januára na pokrytie zvýšených nákladov spojených s nárastom platov lekárov a zdravotníckych pracovníkov,"
povedal Forai. Podľa jeho slov tak bude VšZP hradiť 99,9 percentám nemocníc najvyššie ceny za ukončené hospitalizácie spomedzi všetkých poisťovní.

V asociácii je 66 nemocníc, dve nemocnice dostali viac peňazí už od apríla. Tie splnili podmienky už na prvýkrát, následne ich VšZP po dohode s ANS zjemnila, keďže im skoro žiadna nemocnica nevyhovela. Ďalšie zmeny podmienok sa však už nechystajú. "VšZP v tejto chvíli v ostatných nemocniciach nevidí dôvod na ďalšiu úpravu cien, keďže v niektorých prípadoch majú s inými zdravotnými poisťovňami dohodnuté aj o 10 až 20 percent nižšie ceny ako s VšZP," uzavrel Forai.

Cenové podmienky navýšila štátna poisťovňa na začiatku tohto roka. Zo zákona sa vtedy zvýšili platy lekárov a zvýšila sa aj minimálna mzda pre všetkých pracovníkov. V marci avizovala, že v nastavených cenových podmienkach pre nemocnice v ANS bude pokračovať do konca júna 2015. V prípade, že by súkromné zdravotné poisťovne dorovnali jej ponuku z januára 2015, od 1. apríla sľubovala dvojnásobné zvýšenie. Po tom, čo väčšina nemocníc podmienku nesplnila, zvyšuje platby od mája.

Vyše 60 neštátnych nemocníc, ktoré združuje ANS, potrebuje približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s tohtoročným zákonným zvýšením platov lekárov a zvýšením minimálnej mzdy pre všetkých pracovníkov. Upozorňujú na to od vlaňajšieho októbra.