Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP platby nemocniciam nezníži, prisľúbil rezort zdravotníctva

Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Regionálne nemocnice upozornili, že namiesto navýšenia platieb hrozí ich zníženie, čo by mohlo ohroziť sociálny zmier.

Bratislava 23. júna (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) bude malým a stredným nemocniciam platiť naďalej rovnako ako v súčasnosti. Po tom, čo zástupcovia nemocníc avizovali zámer štátnej poisťovne im platby znížiť, dnes ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár VšZP na rokovaní odvetvovej tripartity prisľúbilo, že sa tak nestane.

VšZP tak aj v treťom kvartáli zachová nastavenie cenových podmienok z prvého polroka. "Tak, ako to bolo dohodnuté doteraz, a teda že VšZP kvartálne zazmluvňovala navyše financie v ústavných zdravotníckych zariadeniach, je garancia ministra zdravotníctva, že to tak pôjde aj naďalej," povedala riaditeľka komunikačného odboru rezortu Zuzana Čižmáriková.

Nastavené podmienky by mali platiť do konca septembra 2015. "Pre nás to znamená, že naďalej môžeme garantovať rovnakú kvalitu zdravotnej starostlivosti, čo sa týka prepúšťania, k tomu nebude dochádzať," povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. Garanciu ponechania cenových podmienok dali podľa jeho slov aj súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union ZP.

Regionálne nemocnice po minulotýždňovom rokovaní vo VšZP upozornili, že namiesto navýšenia platieb hrozí ich zníženie, čo by mohlo ohroziť sociálny zmier. Vyše 60 neštátnych nemocníc, ktoré združuje ANS, potrebuje totiž približne 20 miliónov eur na to, aby vykryli náklady spojené s tohtoročným zákonným zvýšením platov lekárov a zvýšením minimálnej mzdy pre všetkých pracovníkov.

Rokovania so zdravotnými poisťovňami nemocniciam komplikuje aj otvorená otázka dofinancovania zdravotníctva štátom. Podľa Čižmárikovej sa ministerstvo v súčasnosti snaží o zvýšenie zdravotných odvodov za poistencov štátu. Stať by sa tak mohlo na jeseň tohto roku.