Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zrušenie výmenných lístkov nezaradeným poslancom neprešlo

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

K lekárovi špecialistovi budú aj naďalej potrebné výmenné lístky od všeobecného lekára.

Bratislava 3. septembra (TASR) - K lekárovi špecialistovi budú aj naďalej potrebné výmenné lístky od všeobecného lekára. Parlament totiž odmietol novelu zákona o zdravotnej starostlivosti od nezaradených poslancov Jany Žitňanskej a Martina Chrena, ktorá mala lístky zrušiť. Výmenné lístky v súčasnosti nie sú potrebné k zubárovi, gynekológovi, u očného lekára pri predpise okuliarov a u psychiatra.

Lístky opätovne zaviedla vláda Roberta Fica (Smer-SD) tento rok. Podľa nezaradených poslancov ide o šikanu pacientov. "Z pacientov robia nevoľníkov a často predlžujú dobu, kedy sa dostanú na vyšetrenie, o niekoľko dní," povedal Chren.

Poslanci spochybňujú argument, že zavedením lístkov bude lepší manažment pacienta, keďže všeobecný lekár vie lepšie nasmerovať pacienta k správnemu špecialistovi. Výmenné lístky sú podľa nezaradených len formalita, ich získavanie časovo zaťažuje pacienta aj všeobecného lekára. Okrem iného sa tiež, ako tvrdia, znižuje dostupnosť špecializovanej zdravotnej starostlivosti.