Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vyše 160.000 Slovákov má problém s obličkami, najviac v Košickom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Baumann

Najviac pacientov sa lieči na poškodenie obličiek v dôsledku cukrovky alebo tzv. diabetes mellitus.

Bratislava 10. marca (TASR) – Viac než 160.000 ľudí na Slovensku má problém s obličkami. Najviac pacientov sa lieči v Košickom kraji, naopak, najmenej pacientov eviduje Bratislavský kraj. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

"Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií máme na Slovensku 155 špecializovaných nefrologických ambulancií, ktoré sa starajú o viac ako 160.000 nefrologických pacientov," uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá pri príležitosti Svetového dňa obličiek, ktorý každoročne pripadá na druhý marcový štvrtok.

Obličky sú životne dôležitý orgán, ktorého hlavnou úlohou je prečisťovať krv a zbavovať ju odpadových látok. Podieľajú sa aj na riadení systémového krvného tlaku. "Ak zlyhajú, riešením je buď dialýza, alebo transplantácia darcovského orgánu pochádzajúceho od mŕtveho alebo živého darcu," vysvetlila hovorkyňa.

Najviac pacientov sa podľa jej slov lieči na poškodenie obličiek v dôsledku cukrovky alebo tzv. diabetes mellitus. "Poškodenia obličiek spôsobené kardiovaskulárnym ochorením, hlavne hypertenziou, sú druhou najčastejšou príčinou."

Pripomína, že chronickej chorobe obličiek, náhlemu zlyhaniu obličiek či návštevám dialyzačných centier sa dá vyhnúť skorou prevenciou. "Preventívne vyšetrenie obličiek nebolí a jeho čas sa odhaduje len na niekoľko minút. Záujemcovi o preventívne vyšetrenie ochorení obličiek sa odoberie kvapka krvi z prstu, vzorka moču, zmeria sa mu tlak a zhodnotí celkový stav s prihliadnutím na rodinnú anamnézu," vysvetlila Sivá.