Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vyšetrenia v Košiciach zistili najviac prípadov stuhnutia pečene

Na archívnej snímke z 10. marca 2020 Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Pečeň skontrolovali približne 100 záujemcom vo veku 45 až 50 rokov, ktorí sa na akciu vopred registrovali, informovala o tom vo štvrtok vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

Košice 1. júna (TASR) - Bezplatné preventívne vyšetrenie pečene v rámci projektu Sírius mohli dosiaľ záujemcovia využiť na 23 miestach na Slovensku. Zatiaľ najviac prípadov zisteného stuhnutia pečene zistili v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach.

Pečeň tam skontrolovali približne 100 záujemcom vo veku 45 až 50 rokov, ktorí sa na akciu vopred registrovali, informovala o tom vo štvrtok vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

"Zo 100 ľudí, ktorých sme v UNLP vyšetrili, bolo stukovatenie pečene zistené u približne polovice a stuhnutie pečene (ťažké stukovatenie) u viac ako štvrtiny ľudí, čo je doposiaľ najviac zistených prípadov v porovnaní s celoslovenským priemerom," uviedol hepatológ II. internej kliniky Martin Janičko. Každému záujemcovi s ťažším postihnutím pečene ponúkli možnosť zdravotnej starostlivosti v hepatologickej ambulancii.

"Najčastejšou chorobou pečene je nealkoholové stukovatenie pečene, ktoré je často asociované s metabolickým syndrómom. Príznaky sa dlhý čas neprejavujú, preto je náročné ho diagnostikovať," priblížil prednosta II. internej kliniky Peter Jarčuška. Dodal, že najčastejšou príčinou úmrtia na pečeňové choroby je alkoholová choroba pečene. "Podľa dostupných údajov je na Slovensku najväčší výskyt pokročilej cirhózy pečene na svete a môže skrátiť život pacienta v priemere o 20 rokov," doplnil.

Cieľom projektu Sírius pod záštitou Slovenskej hepatologickej spoločnosti (SHS) je zmapovať výskyt chorôb pečene na Slovensku a podchytiť čo najväčšie množstvo ľudí, ktorí majú počiatočné štádiá pečeňových ochorení. "Chceme urobiť 'portrét človeka', u ktorého sa má skríning pečene v budúcnosti robiť pod kuratelou zdravotníctva a nie osobnej aktivity," skonštatoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre hepatológiu Ľubomír Skladaný, ktorý stojí za vznikom projektu. Akcia odštartovala vlani v auguste v Banskej Bystrici.

Na Slovensku dosiaľ v rámci projektu vyšetrili viac ako 2500 ľudí. "Z nich u 50 percent odborníci zachytili steatózu (stukovatenie) pečene a u približne 13 percent odhalili pokročilú fibrózu pečene. To sú čísla v porovnaní s EÚ alarmujúce," zhodnotila prezidentka SHS Sylvia Dražilová.

Po Košiciach príde na rad Kráľovský Chlmec, kde je plánovaný skríning pečene 4. júla.