Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výšku platby za poistencov štátu vidí opozícia a ministerka inak

Zvolenská zároveň trvá na tom, že bude aj na vyššie platy zdravotníkov. Celkovo dostaneme o 95 miliónov eur viac, avizovala.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Od roku 2005 si žiadna vláda nedovolila siahnuť na hranicu štyroch percent pri platbách za poistencov štátu, urobil tak až súčasný kabinet Smeru-SD. Na dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre zdravotníctvo to vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, podľa ktorého je v aktuálnom návrhu rozpočtu pre rok 2014 úroveň 3,82 percenta z priemernej mesačnej mzdy.

"Som zvedavý, ako bude Smer-SD hlasovať o rozpočte po desiatich rokoch propagandy, že zlá pravica dáva len štyri percentá a vy to chcete zvyšovať. Hledali, hledali milí rádcové, ale nenašli," odkázal poslancom vládnej strany. Ivan Varga (Smer-SD) reagoval, že sa treba uskromniť v každom rezorte a dodržať schodok štátneho rozpočtu.

Novotný tvrdí, že do štyroch percent chýba rezortu zdravotníctva 53 miliónov eur. "Kde sa stratili, keď tam boli ešte v auguste?" pýtal sa ministerky Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD). "V porovnaní s rokom 2012 zaplatí štát v roku 2014 za poistencov štátu (najmä deti, dôchodcovia, nezamestnaní) o 206 miliónov eur menej. O toľko menej príde poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," upozornil Novotný.

Zvolenská opozíciu upozornila, že každý minister by bol rád, keby mal viac, musí ale žiť v ekonomickej realite. Podľa jej slov je dohoda s ministerstvom financií, že v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zostávajú štyri percentá. Novotný si myslí, že ak to platí, tak rezort buď administratívne zníži počet poistencov štátu, alebo rozpočet v pléne dodatočne zmenia.

Predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) podľa svojich slov stále tvrdí, že máme smerovať k piatim percentám. "Podstatné je, ako to vyzerá v absolútnych číslach. Navyše toto je návrh rozpočtu, ktorý ide do parlamentu a až ten rozhodne, ako to bude v skutočnosti," upozornil.

Zvolenská zároveň trvá na tom, že bude aj na vyššie platy zdravotníkov. "Celkovo dostaneme o 95 miliónov eur viac," avizovala.