Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výskum potvrdil vysokú účinnosť vakcíny proti ochoreniu COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ NOÚ vníma uskutočnenie štúdie, ktorá je pôvodným vedeckým projektom ústavu, ako významnú príležitosť nielen pre odbornú, ale aj laickú verejnosť.

Bratislava 13. mája (TASR) – Výskum realizovaný v bratislavskom Národnom onkologickom ústave (NOÚ) potvrdil vysokú účinnosť vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech proti ochoreniu COVID-19. Tím pod vedením primára oddelenia ambulantnej chemoterapie Patrika Palacku a vedúcej odboru ošetrovateľstva NOÚ Kataríny Zanchetta uskutočnil vedeckú štúdiu, do ktorej sa zapojilo 459 zamestnancov ústavu. TASR o tom informovala špecialistka pre styk s verejnosťou NOÚ Patrícia Kubicová.

Generálny riaditeľ NOÚ vníma uskutočnenie štúdie, ktorá je pôvodným vedeckým projektom ústavu, ako významnú príležitosť nielen pre odbornú, ale aj laickú verejnosť. „Poznatky, ktoré sme vďaka nej získali, prinášajú ďalší dôkaz o tom, že vakcinácia je tou najspoľahlivejšou cestou v boji proti pandémii ochorenia COVID-19,“ povedal.

Zamestnancom vyšetrili tzv. IgG protilátky 22 dní a následne 45 dní od podania druhej dávky očkovacej látky. Projekt sa zameriaval na účinnosť vakcinácie, výskyt nežiaducich účinkov a sledovanie dynamiky protilátok v sére. „Účinnosť očkovania po siedmich dňoch od aplikácie druhej vakcíny dosahuje viac ako 99 percent, čo je mimoriadne dobrý výsledok. Zároveň ide o nespochybniteľný argument vo vzťahu k šíriteľom hoaxov a mýtov o tom, že očkovanie nemá zmysel,“ uviedol Palacka.

Priblížil, že medzi najčastejšie nežiaduce účinky patrili bolesť v mieste vpichu, v končatine a únava. Zo zriedkavých nežiaducich účinkov sme zaznamenali závraty, hnačku, hypertenziu či opuch tváre.

Vírusová infekcia nového koronavírusu sa pri dobe sledovania tri mesiace od podania druhej dávky vakcíny potvrdila RT-PCR testom u dvoch zamestnancov. „K vysokej efektivite bezpochyby prispelo aj pokračujúce prísne dodržiavanie protiepidemických opatrení v zdravotníckom zariadení, ku ktorým patrí používanie respirátorov, rukavíc a pravidelná dezinfekcia,“ doplnila Zanchetta.

Výsledky štúdie potvrdili aj zmenu hladiny protilátok v sére. Medzi 22. a 45. dňom od druhého podania očkovacej látky klesli o približne polovicu.