Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výskyt chrípkových aj respiračných ochorení v BBSK značne stúpol

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Ochorenie ohrozuje najmä dôchodcov a malé deti.

Banská Bystrica 1. februára (TASR) – Značným nárastom výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) sa vyznačoval aktuálny 5. kalendárny týždeň v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová s tým, že v prípade ARO je nárast vyšší o viac ako 27 percent a u CHPO je to až dvojnásobok.

„RÚVZ v rámci BBSK aktuálne eviduje 6909 prípadov ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 2122 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja. Chorých na CHPO je 847, čo je 260 prípadov na 100.000 obyvateľov,“ konkretizovala Tolnayová.

Najviac chorých na ARO je podľa jej slov v okrese Zvolen, ale aj v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca. „Najvyšší počet chorých na CHPO je v okresoch Lučenec, Zvolen a Brezno,“ dodala hovorkyňa.

Ako pokračovala, z hľadiska veku ARO v tomto týždni najviac postihli vekovú skupinu ľudí ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov. „Zvýšený počet chorých je medzi najmenšími deťmi a žiakmi základných škôl. Najmenej chorých je medzi seniormi,“ povedala hovorkyňa s tým, že podobný trend je aj medzi chorými na CHPO.