Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výskyt chrípky vzrástol o vyše polovicu

Ilustračné foto Foto: TASR

Na pôvode ochorení sa podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom.

Banská Bystrica 19. júla (TASR) - Hoci epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, tento týždeň bol v Banskobystrickom kraji v znamení ich nárastu. Oproti 28. kalendárnemu týždňu síce mierne klesol výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) však vzrástol takmer o 53 percent, informovala TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Na pôvode ochorení sa podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu sa v porovnaní s 28. týždňom zvýšil počet komplikácií z ARO na 4,9 percenta.

V 29. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 34 percent lekárov pre deti a dorast a 41 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých evidoval banskobystrický RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, 1313 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 515 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 58 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 33 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okresoch Lučenec, Veľký Krtíš a Žarnovica. Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Revúca a Banská Bystrica. Z hľadiska veku je aktuálne najviac chorých na ARO vo vekovej skupine adolescentov, nasledujú najmenšie deti do piatich rokov a prázdninujúce deti základných škôl.