Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výskyt respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji mierne vzrástol

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Najvyššia chorobnosť na chrípke podobné ochorenia bola hlásená v okrese Revúca, v okresoch Banská Štiavnica, Detva a Krupina nebol zaznamenaný žiadny výskyt ochorenia.

Banská Bystrica 22. októbra (TASR) – Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípke podobných ochorení (CHPO) na území Banskobystrického kraja v porovnaní s minulým týždňom mierne vzrástol. Výskyt ARO je v 42. kalendárnom týždni vyšší o 1,87 percenta, výskyt CHPO o 20,66 percenta. Na svojej oficiálnej stránke o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici.

V tomto týždni bolo v Banskobystrickom kraji hlásených spolu 4973 ARO, čo predstavuje chorobnosť 1458,87 na 100.000 osôb, z toho bolo 336 CHPO.

"Najvyššia chorobnosť na ARO bola zaznamenaná v okresoch Brezno a Banská Bystrica, najnižšia v okrese Poltár. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 154 osôb, čo predstavuje 3,1 percenta zo všetkých ARO. Komplikácie predstavovali sínusitídy, otitídy a pneumónie," priblížil RÚVZ s tým, že najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na ARO bola hlásená u detí vo veku do päť rokov.

Najvyššia chorobnosť na CHPO bola hlásená v okrese Revúca, v okresoch Banská Štiavnica, Detva a Krupina nebol zaznamenaný žiadny výskyt ochorenia. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola hlásená vo vekovej skupine 15 až 19 rokov.