Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výsledky opakovaných testov muža s podozrením na MERS budú ešte dnes

Na Slovensku sa objavilo podozrenie na ochorenie MERS. Pacienta s príznakmi previezli zo Žiliny na špecializované pracovisko Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Na snímke zdravotníci privážajú pacienta s podozrením na ochorenie MERS do Univerzitnej nemocnice v Bratislave 13. júna 2015. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Výsledky prvých testov z nedele (14.6.) podozrenie na MERS u muža, ktorý na Slovensko pricestoval z Južnej Kórey, nepotvrdili. Napriek tomu sa v takejto situácii vyšetrenie opakuje.

Bratislava 15. júna (TASR) - Výsledky opakovaných testov vzoriek od muža, u ktorého sa ako prvého na Slovensku objavilo podozrenie na ochorenie MERS, by mali byť podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva Petra Bublu známe dnes. Cudzinec je hospitalizovaný v nemocnici na bratislavských Kramároch.



Muž je naďalej izolovaný v špeciálnej podtlakovej jednotke SARS. "Je stabilizovaný, gastroenterologické problémy už ustúpili, zostali respiračné. Čakáme na výsledky opakovaných krvných testov z Prahy, či ide o MERS," uviedla pre TASR hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Ak sa MERS nepotvrdí, dôvody na izoláciu v podtlakovej jednotke podľa jej slov pominú a pacienta presunú na infektologické oddelenie v rámci kliniky. "Hospitalizujeme ho v samostatnej izbe. Budeme pokračovať v liečbe podľa výsledkov," priblížila Stano Maťašovská.

Výsledky prvých testov z nedele (14.6.) podozrenie na MERS u muža, ktorý na Slovensko pricestoval z Južnej Kórey, nepotvrdili. Napriek tomu sa v takejto situácii vyšetrenie opakuje.

Na výsledky testov čaká aj 35 hostí zo žilinského hotela Fram, všetci sú z Kórey. Tí nesmú opustiť krajinu až do potvrdenia definitívnych výsledkov. Svoj zdravotný stav musí sledovať aj 14 členov personálu, priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.