Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výstavba fabriky na vakcíny bude pokračovať, hľadá sa prevádzkovateľ

Vakcína proti chrípke A(H1N1) Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Výsledkom šetrenia je zistenie, že asi 880.000 eur sa pravdepodobne nevynaložilo v súlade so zákonom. Len tým, že došlo k preloženiu projektu do Malaciek, sa náklady navýšili o viac ako 400.000 eur.

Bratislava 19. júna (TASR) - Práce na výstavbe továrne na vakcíny pri Malackách budú ďalej pokračovať.

Zároveň bude Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR hľadať riešenia dvoch zásadných otázok - kto bude prevádzkovateľom tohto zariadenia a čo ďalej s hodnotením vplyvov projektu na životné prostredie (EIA), ktoré nebolo v minulosti urobené. "Je to extrémne ťažký problém," pripustil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda SŠHR Kajetán Kičura.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) 5. júna naznačil, že existuje možnosť prerušiť výstavbu továrne na výrobu vakcín v Malackách. Podľa neho je totiž nevyhnutné nájsť najprv cez verejné obstarávanie prevádzkovateľa tohto zariadenia. Ten by mal po dostavbe továrne garantovať, že v nej bude vykonávať podnikateľskú činnosť a v prípade pandémie pristúpi k výrobe 5 miliónov vakcín pre obyvateľov Slovenska.

Podľa Kičuru nedošlo v prípade hodnotenia vplyvu na životné prostredie zo strany SŠHR k pochybeniu, nakoľko príslušné štátne orgány túto štúdiu nepožadovali. V rámci riešenia hlavného problému, ktorým je nájdenie prevádzkovateľ zariadenia, už začala správa konať v priebehu minulého týždňa. Momentálne čaká na výstup od farmaceutických spoločností, ktoré sa s projektom zoznamujú. Kičura zdôraznil, že budúca fabrika na vakcíny bude voči svojmu okoliu bezpečná. "Tento pavilón je absolútne bezpečný. Je bezpečnejší ako ktorákoľvek školská jedáleň," podčiarkol.

V rámci zmapovania genézy celého prípadu preštudoval podľa Kičuru špeciálny tím desiatky dokumentov, štúdií a rozhodnutí. Zároveň sa využili služby audítorov.

"Máme už dnes dostatočný obraz o genéze celého prípadu," podotkol. Výsledkom šetrenia je zistenie, že asi 880.000 eur sa pravdepodobne nevynaložilo v súlade so zákonom. Len tým, že došlo k preloženiu projektu do Malaciek, sa náklady navýšili o viac ako 400.000 eur. Spoločnosť Imuna zo Šarišských Michalian totiž ponúkala potrebné pozemky za cenu 1 euro. "Presunutie výstavby možno považovať za neodôvodnené a neúčelné," konštatoval Kičura.