Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Význam očkovania aj tento rok pripomína Európsky imunizačný týždeň

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Téma tohtoročného imunizačného týždňa nesie názov "Dlhý život pre všetkých" a zdôrazňuje potrebu spravodlivej dostupnosti k vakcínam pre každého obyvateľa Európy a aj celého sveta.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Očkovanie je jednou z najúčinnejších metód prevencie infekčných chorôb a každoročne zachráni milióny ľudských životov. Vakcíny pritom chránia nielen zaočkovaných, ale aj ich okolie. Pri príležitosti Európskeho imunizačného týždňa to pripomínajú Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Európsky imunizačný týždeň prebieha do 30. apríla a jeho cieľom je pripomenúť dôležitosť prevencie chorôb prostredníctvom očkovania. Každý rok ho vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Téma tohtoročného imunizačného týždňa nesie názov "Dlhý život pre všetkých" a zdôrazňuje potrebu spravodlivej dostupnosti k vakcínam pre každého obyvateľa Európy a aj celého sveta.

ÚVZ v rámci neho pripravil päť tematických oblastí očkovania, v ktorých zároveň priblíži, proti ktorým ochoreniam sú účinné. "Naším cieľom nie je vyľakať vás, ale vysvetliť, aké objektívne riziká má rozhodnutie nedať svoje dieťa či seba zaočkovať. Robíme to preto, lebo ľudia majú prirodzenú tendenciu sústrediť sa na vedľajšie účinky vakcín, no zabúdajú pritom, že vážne nežiaduce následky môže mať aj rozhodnutie nepodať vakcínu," vysvetlil úrad. V prípade akýchkoľvek pochybností v súvislosti s očkovaním zároveň odporúča prekonzultovať ich s odborníkom.

Očkovanie bolo na Slovensku zavedené v 50. rokoch 20. storočia a odvtedy sa do imunizačného programu postupne zavádzali nové druhy očkovania. V súčasnosti sa deti na Slovensku povinne očkujú proti desiatim závažným infekčným ochoreniam, ozrejmil ŠÚKL. Ide o osýpky, príušnice a rubeolu, záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detskú obrnu, vírusovú hepatitídu typu B, hemofilové invazívne infekcie a pneumokokové invazívne infekcie.