Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

WHO: Na následky eboly zomrelo do 5. októbra 3879 ľudí

Leták vysvetľujúci príznaky eboly v príletovej hale medzinárodného letiska v Lagose. Foto: TASR/AP

Najviac obetí si ochorenie vyžiadalo v Libérii.

Ženeva 8. októbra (TASR) - Epidémiu eboly v západnej Afrike sa ani naďalej nedarí zastaviť. Podľa dnešnej informácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo do 5. októbra na následky infekčného ochorenia 3879 ľudí, čo predstavuje takmer polovicu z doteraz registrovaných 8033 potvrdených alebo pravdepodobných prípadov ochorenia.

Najviac obetí si ochorenie vyžiadalo v Libérii (2210), Siere Leone (879) a Guinei. Ochorenie si však vyžiadalo obete aj v radoch misie Organizácie Spojených národov, v Nigérii, Senegale a registrovali ho aj v Konžskej demokratickej republike a Pobreží Slonoviny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Aj keď sa v ostatnom období zdalo, že v Libérii i ďalších krajinách regiónu má počet nových infekcií klesajúcu tendenciu, v Libérii tieto informácie podľa WHO nezodpovedajú realite a sú skôr dôsledkom neschopnosti preťaženého zdravotníckeho aparátu registrovať všetky ochorenia.

V americkom Dallase dnes skonal prvý pacient, ktorému tam diagnostikovali ebolu po prílete z Libérie.

Druhému z nakazených v USA, spolupracovníkovi-kameramanovi NBC, ktorý je hospitalizovaný na špecializovanom pracovisku v Omahe, aplikujú v rámci terapie aj krv lekára Kenta Brantleyho, ktorý nedávno prežil rovnakú infekciu.

V Španielsku leží na jednotke intenzívnej starostlivosti izolovaného oddelenia zdravotná sestra, ktorá sa infikovala pri starostlivosti o jedného z dvoch medzičasom zosnulých krajanov infikovaných pri misionárskej činnosti na čiernom kontinente.

Odborníci upozorňujú, že aj keď nákaza tejto zdravotníčky mohla byť dôsledkom porušenia alebo laxného prístupu k bezpečnostným predpisom, nepôjde zrejme o posledný prípad eboly na starom kontinente.