Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetová zdravotnícka organizácia: Insekticíd lindán je karcinogénom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Insekticíd DDT sa začal používať počas druhej svetovej vojny na zastavenie šírenia chorôb prenášaných hmyzom a neskôr aj v boji maláriou a v poľnohospodárstve.

Londýn 23. júna (TASR) - Insekticíd lindán je schopný vyvolávať rakovinu u ľudí a dáva sa do súvislosti najmä s onkologickým ochorením non-Hodgkinov lymfóm, informovala dnes Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) pôsobiaca v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie.

IARC uviedla, že po preskúmaní rôznych chemikálií používaných v poľnohospodárstve sa jej špecialisti rozhodli označiť lindán - podobne ako už predtým známy dichlórdifenyltrichlóretán (DDT) - za potenciálny karcinogén vo vzťahu k človeku.

"Epidemiologické štúdie zistili pozitívnu asociáciu medzi expozíciou DDT a non-Hodgkinovým lymfómom, rakovinou semenníkov a rakovinou pečene," píše sa vo vyhlásení IARC.

Lindán je od roku 2009 zakázaný alebo jeho používanie je v mnohých krajinách obmedzené na základe Štokholmskej konvencie o perzistentných organických látkach. Pred tým sa často používal proti škodcom a v poľnohospodárstve. V súčasnosti je povolený v preparátoch proti všiam a svrabu.

Insekticíd DDT sa začal používať počas druhej svetovej vojny na zastavenie šírenia chorôb prenášaných hmyzom a neskôr aj v boji maláriou a v poľnohospodárstve. Hoci jeho používanie bolo v 70. rokoch 20. storočia zakázané, IARC varovala, že DDT a produkty jeho rozkladu sú "vysoko perzistentné a možno ich nájsť v životnom prostredí, na zvieratách a v ľudských tkanivách na celom svete". Do organizmu zvierat a ľudí sa dostáva potravou. Podľa IARC sa DDT ešte stále používa v niektorých častiach Afriky v boji s maláriou, a to za veľmi prísnych podmienok.