Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

WHO: Názov opičích kiahní sa zmení na mpox

Na obrázku, ktorý poskytol Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID), je farebná transmisná elektrónová mikrofotografia častíc opičích kiahní (červená), ktoré sa nachádzajú v infikovanej bunke (modrá), vypestovanej v laboratóriu vo Fort Detricku. Foto: TASR/AP

Vďaka očkovaniu v bohatých štátoch a cieleným kontrolným zásahom sa podarilo dostať toto ochorenie po jeho letnej kulminácii pod kontrolu.

Ženeva 28. novembra (TASR) - Choroba opičích kiahní bude v angličtine premenovaná z "monkeypox" na "mpox", oznámila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Dôvodom tohto kroku je snaha vyhnúť sa stigmatizácii. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých z tlačových agentúr AP a AFP.

Opičie kiahne dostali svoj názov preto, lebo vírus bol pôvodne identifikovaný u opíc chovaných na výskum v Dánsku v roku 1958, ale choroba sa vyskytuje aj u iných zvierat a najčastejšie u hlodavcov.

"Po sérii konzultácií so svetovými odborníkmi začne WHO používať nový preferovaný termín 'mpox' ako synonymum pre opičie kiahne. Oba názvy sa budú používať súčasne počas jedného roka, kým sa postupne ukončí používanie názvu 'monkeypox' (teda 'opičie kiahne')," uvádza vo svojom vyhlásení WHO.

Predmetné ochorenie bolo u ľudí prvýkrát objavené v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR) a odvtedy sa medzi ľuďmi šíri najmä v niektorých krajinách západnej a strednej Afriky, kde je endemické.

V máji sa však táto infekčná vírusová choroba, ktorá spôsobuje horúčku, bolesti svalov a veľké kožné vredy, začala rýchlo šíriť po celom svete, najmä medzi homosexuálnymi mužmi. Zdravotnícke úrady v tomto roku zaznamenali vyše 81.000 prípadov a 55 súvisiacich úmrtí. Prípady hlásilo 110 krajín.

Vďaka očkovaniu v bohatých štátoch a cieleným kontrolným zásahom sa podarilo dostať toto ochorenie po jeho letnej kulminácii pod kontrolu.

Mnohé iné choroby vrátane japonskej encefalitídy, nemeckých osýpok, marburského vírusu a blízkovýchodného respiračného syndrómu boli pomenované podľa geografických oblastí, čo by sa taktiež mohlo považovať za nevhodné. WHO však dosiaľ nenavrhla zmenu žiadneho z týchto názvov.