Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z Bratislavy do Košíc opäť vyrazí vlak zdravých pľúc

Spirometrické pľucne vyšetrenie, ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Cieľom Svetového dňa chronickej obštrukčnej choroby pľúc, ktorý bude 14. novembra, je tento rok upriamiť pozornosť na toto rozšírené a život ohrozujúce ochorenie

Bratislava 8. novembra (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) aj ten rok vyrazí na cestu zo západu na východ Slovenska a naspäť vlak zdravých ľudí.

Ten vycestuje ráno v pondelok 19. novembra z Bratislavy, smerovať bude do Košíc, odkiaľ sa zase vráti do hlavného mesta. Jedno kupé vo vlaku bude slúžiť ako mobilná klinika, v ktorej budú lekári a sestry merať vitálnu kapacitu pľúc a poskytovať poradenstvo o pľúcnych chorobách a odvykaní od fajčenia, informoval dnes prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Krištúfek.

Cestujúci si budú môcť zmerať aj úroveň oxidu uhoľnatého vo vydýchnutom vzduchu tzv. smokelyzerom. Hodnota CO pomáha odhaliť, nakoľko sú orgány ochudobné o kyslík. Zvýšená býva najmä u fajčiarov, no môže byť vysoká aj u ľudí, ktorí žijú v znečistenom ovzduší či v rušných mestách. Odborníci budú poskytovať poradenstvo a merať pľúcne funkcie aj na vlakových staniciach v Bratislave, Poprade a Košiciach.

Zápalové ochorenie pľúc

Ako vysvetlila primárka Kliniky pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice Bratislava Marta Hájková, chronická obštrukčná choroba pľúc je zápalové ochorenie dýchacích ciest a pľúc. Spôsobuje ho abnormálna odpoveď na vdychovanie škodlivín, ako napríklad cigaretový dym. Priblížila, že ochorenie je charakterizované zúžením dýchacích ciest, čo spôsobuje obmedzenie priechodu vzduchu, ktoré sa nedá úplne odstrániť a v priebehu rokov sa postupne zhoršuje. Upozornila, že postihuje predovšetkým pľúca, ale má dôsledky na celý organizmus.

Progresívne ochorenie

CHOCHP je progresívne ochorenie, ktoré bez liečby postupuje a spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach. Pacient stále intenzívnejšie kašle, pociťuje čoraz závažnejšiu dýchavičnosť a postupne stráca schopnosť vykonávať bežné činnosti. V závažnejších štádiách už nie je vôbec schopný pracovať, každý pohyb mu spôsobuje enormnú námahu a dýchavičnosť, je odkázaný na dopĺňanie kyslíka prístrojom. "CHOCHP je ochorenie, ktorému je možné predchádzať a liečiť ho, nie je však reverzibilné. Pľúca už nikdy nebudú tak zdravé ako predtým," poukázala Hájková.

CHOCHP postihuje 210 miliónov ľudí po celom svete a spôsobuje asi tri milióny úmrtí ročne. "Odhaduje sa, že zabíja viac ako 250 osôb za hodinu na celom svete," zdôraznila Hájová. Na Slovensku odhadom trpí CHOCHP osem až 16 percent populácie nad 40 rokov. Za problémy Hájková považuje zvyšujúci sa podiel fajčenia u mládeže a u žien, nedostatočné legislatívne opatrenia na obmedzenie fajčenia, neskorú diagnostiku, chýbajúcu kauzálna liečba a vysoké náklady na liečbu.

Cieľom Svetového dňa CHOCHP, ktorý bude 14. novembra, je tento rok upriamiť pozornosť na toto rozšírené a život ohrozujúce ochorenie. Okrem toho sa má takto zvýšiť povedomie o jeho príznakoch a podporiť ľudí, aby neodkladali návštevu lekára, pokiaľ sa u nich objavia problémy s dýchaním alebo pretrvávajúci kašeľ.