Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Dolinková: Je nezmysel, aby lekár po práci išiel obhliadať mŕtveho

Na snímke výkonná riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková. Foto: TASR Jakub Kotian

Tvrdí, že štát sa lekárom "obrátil chrbtom". Pýta sa, prečo sa má zmeniť to, čo aspoň v časti zdravotníctva funguje.

Bratislava 16. júna (TASR) - Prezidentka Zväzu ambulatných poskytovateľov (ZAP) Zuzana Dolinková považuje za nezmysel, aby lekári po skončení ambulantných hodín išli po nahlásení úmrtia vykonať prehliadku mŕtveho tela. Tvrdí, že štát sa lekárom "obrátil chrbtom". Pýta sa, prečo sa má zmeniť to, čo aspoň v časti zdravotníctva funguje.

Zdôraznila, že zväz odmieta navrátenie vykonávania prehliadok mŕtvych tiel mimo zdravotníckeho zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti lekármi poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti, a to na základe rozpisov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

"Odbremenenie ambulancií, ktorých udržateľnosť v systéme je dnes kritická, od povinnosti vykonávať prehliadky mŕtvych tiel a skrátenie ambulantnej pohotovostnej služby do 22. hodiny, sú od roku 2018 jednými z mála legislatívnych úprav, ktoré ambulanciám pomohli a boli pozitívne prijaté naprieč celým sektorom," uviedla.

ZAP je presvedčený, že ak by si ÚDZS úplne plnil svoju kontrolnú činnosť voči organizátorom prehliadok mŕtvych tiel a správne manažoval ich výber a fungovanie, ponechanie profesionalizácie vykonávania prehliadok mŕtvych je jediná cesta, ako ambulantný sektor úplne nepochovať.

"Návrh predloženej legislatívy je z nášho pohľadu nielenže návratom späť v čase, ale v aktuálnom stave zdravotníctva skutočne aj tým pomyselným posledným klincom do rakvy smerujúci k rozkladu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Lekári sú pre pacientov primárne potrební na ambulanciách, kde ich dokážu liečiť a vyliečiť," dodala.