Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. ZVOLENSKÁ: Pri zavedení systému jednej ZP nejde len o zisky

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný počas 8. schôdze Národnej rady SR 16. októbra 2012 v Bratislave. Foto: TASR

Na dnešnom brífingu v parlamente to opozičným poslancom kritizujúcim unitárny systém odkázala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Pri zavedení systému jednej zdravotnej poisťovne (ZP) nejde len o zisky. Ide predovšetkým o to, že vláda má povinnosť občanom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť a myslí si, že unitárnym systémom ju zabezpečí lepšie. Na dnešnom brífingu v parlamente to opozičným poslancom kritizujúcim unitárny systém odkázala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

Zavedením súčasného pluralitného systému sa podľa nej nezlepšili zdravotné parametre obyvateľstva, len sa systém predražil. "Zmenu robíme preto, že si myslíme, že zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva nevieme zabezpečiť lepšie ako urobením takejto zásadnej zmeny, zmeny formy financovania a poskytovania zdravotnej starostlivosti," vysvetlila.

Opozičných poslancov zároveň upozornila, že hoci oni spochybnili výšku zisku zdravotných poisťovní vo výške 500 miliónov eur, samotné ZP túto výšku zisku v medzirezortnom pripomienkovom konaní nespochybnili. "Takže sa pýtam, koho záujmy poslanci zastupujú?" zamyslela sa Zvolenská.



Opoziční poslanci z KDH, SDKÚ-DS a Mostu-Híd dnes v parlamente varovali pred zavedením systému jednej ZP. Podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika to bude návrat k socializmu. Varuje tiež pred vyplatením stoviek miliónov eur akcionárom súkromných ZP z peňazí daňových poplatníkov. "Ak Smer-SD zrealizuje vytvorenie jednej ZP, bude to najväčšia lúpež na občanoch v dejinách slovenského zdravotníctva," vyhlásil.

S postupom Smeru-SD nesúhlasí ani podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Odmieta zámer vlády "vyplatiť stovky miliónov eur z peňazí všetkých ľudí súkromným investorom, finančným skupinám". Novotný sa obáva, že tieto peniaze sa nikdy do zdravotníctva nevrátia. S projektom jednej ZP nesúhlasí ani poslanec Mostu-Híd Tibor Bastrnák. Podľa neho ide o znárodnenie, aké tu bolo naposledy v roku 1948.