Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zachovanie pôrodnice v Banskej Štiavnici potvrdil primár aj primátorka

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v Banskej Štiavnici Foto: TASR/Jozef Ďurník

"Trochu väčší problém je s anestéziou, ale myslím, že to bude doriešené tiež v najbližšom čase," uviedol primár nemocnice.

Banská Štiavnica 18. februára (TASR) - O zámere spoločnosti Svet zdravia zachovať v Banskej Štiavnici gynekologicko-pôrodnícke oddelenie aj do budúcnosti dnes na rokovaní mestského zastupiteľstva v Banskej Štiavnici informoval aj primár oddelenia Marián Špila.

"Vedenie spoločnosti Svet zdravia nám dnes dalo prísľub, že gynekologicko-pôrodnícke oddelenie bude fungovať naďalej s podmienkou, že bude zabezpečený personál a adekvátne prístrojové vybavenie," podotkol primár s tým, že pokiaľ tieto podmienky budú splnené, tak spoločnosť nemá námietky, aby žiarska a štiavnická pôrodnica fungovali súbežne.

Ako vysvetlil, oddelenie v súčasnosti tieto podmienky spĺňa. "Trochu väčší problém je s anestéziou, ale myslím, že to bude doriešené tiež v najbližšom čase," dodal s tým, že v súčasnosti tu pôsobia dvaja anestéziológovia, no je potrebný aj tretí.

Prísľub o zachovaní oddelenia ho podľa vlastných slov teší, zároveň priznal, že informácie o jeho údajnom rušení, ktoré kolujú na verejnosti, neprospievajú ani samotnému oddeleniu. "Tých pôrodov bolo v poslednom čase menej, lebo rodičky boli neisté, či ísť, alebo nejsť do Banskej Štiavnice," dodal.

Informácie o rušení v utorok (17.2.) dementovala aj samotná spoločnosť Svet zdravia, pričom ich označila za anonymné fámy. „Radi by sme ubezpečili verejnosť, že gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v tejto nemocnici funguje štandardne, poskytuje veľký rozsah nadštandardných služieb a naďalej je pripravené privítať budúce mamičky so širšieho a vzdialenejšieho okolia,“ zdôraznil Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia.

Úsilie zasadiť sa o zachovanie pôrodnice vyvinulo aj samotné vedenie mesta. Primátorka Nadežda Babiaková sa v uplynulých dňoch obrátila v tejto súvislosti na vedenie spoločnosti. "Ja som hneď na tie veci reagovala písomne a spätne som hneď dostala elektronickou poštou odozvu, v ktorej garantujú zachovanie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia," podotkla Babiaková. Aj keď mesto priamy dosah na nemocnicu nemá, keďže ju spravuje súkromná spoločnosť, chce sa primátorka s vedením spoločnosti stretnúť a hovoriť o budúcnosti štiavnického zdravotníctva.