Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záchranári v marci do registra zaevidovali 88 externých defibrilátorov

Na snímke pohľad na defibrilátor. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Cieľom OS ZZS je vytvoriť sieť verejne dostupných zariadení AED.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Do centrálneho registra automatických externých defibrilátorov (AED) v marci zaevidovali ďalších 88 prístrojov. "Zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že prístroj zachráni život pacientovi s náhlym zastavením krvného obehu," uviedlo na sociálnej sieti Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR, ktoré register spravuje.

OS ZZS aktuálne podľa jeho hovorkyne Petry Klimešovej eviduje celkovo 3075 aktívnych AED. "V treťom mesiaci tohto roka bolo AED použité v 71 prípadoch. Do nemocníc ambulancie ZZS následne previezli osem pacientov po použití defibrilátora," doplnili záchranári.

Cieľom OS ZZS je vytvoriť sieť verejne dostupných zariadení AED. "Keď je potrebný pre záchranu života, vieme, kde ho hľadať. Jeho adresa bude v našom registri," ozrejmilo na webe.

AED je prenosný prístroj na poskytovanie prvej pomoci, ktorý sa používa pri náhlom zastavení krvného obehu a následnej kardiopulmonálnej resuscitácii (KPR). Pri jeho použití do piatich minút možno podľa záchranárov maximalizovať šancu na záchranu postihnutého až na 75 percent.