Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záchranárske vrtuľníky by už nikdy nemali ostať bez licencie

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Zároveň má platiť, že lehota na podanie žiadosti o vydanie licencie nesmie byť kratšia ako dva mesiace od vyhlásenia výberového konania.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Kauza záchranárskych vrtuľníkov, keď z dvoch staníc v Bratislave a Trenčíne nemohli päť dní lietať pre chýbajúce licencie, by sa už opakovať nemala. Zabrániť tomu chcú poslankyne NR SR Eva Horváthová a Erika Jurinová (obe OĽaNO) novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Právnu normu predložili na novembrové rokovanie parlamentu.

Ak uspejú, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude musieť vyhlásiť výberové konanie na licencie najmenej sedem mesiacov pred uplynutím doby platnosti predchádzajúceho povolenia resp. bezodkladne po vzniku nového sídla stanice záchrannej zdravotnej služby či po odobratí povolenia. Lehotu na podanie žiadosti o vydanie licencie a termín výberového konania bude musieť MZ uverejniť najmenej v jednom celoštátnom denníku a na svojom webovom sídle.

Zároveň má platiť, že lehota na podanie žiadosti o vydanie licencie nesmie byť kratšia ako dva mesiace od vyhlásenia výberového konania. Tender vrátane doručenia správy o jeho výsledku sa pritom musí ukončiť najneskôr do piatich mesiacov od jeho vyhlásenia.

Horváthová a Jurinová teda chcú dosiahnuť, aby boli stanice vrtuľníkovej záchrannej služby aj v procese vydávania či obnovovania licencií nepretržite obsadené. "Výskyt neobsadenej stanice totiž zjavne predstavuje zvýšené riziko oneskoreného zásahu záchrannej zdravotnej služby v blízkom okolí, najmä ak by v tejto oblasti súčasne došlo k viacerým udalostiam vyžadujúcim poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti," argumentujú poslankyne s tým, že schválením ich novely sa zabezpečí väčšia dostupnosť záchrannej zdravotnej služby a zvýšená efektívnosť poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti na celom území SR.

Pre kauzu chýbajúcich vrtuľníkov v Bratislave a Trenčíne čelila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) opozičnému pokusu o odvolanie. Za vyslovenie nedôvery však hlasovalo len 50 poslancov zo 128 prítomných. Svoju ministerku podržali všetci prítomní poslanci Smeru-SD.

Opozičné strany vinili Zvolenskú z toho, že počas piatich septembrových dní, keď pre chýbajúce licencie nelietali záchranárske vrtuľníky v Bratislave a v Trenčíne, nebol na Slovensku riadne zabezpečený záchranný systém. Poukazovali aj na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

Spolupredkladateľ návrhu na odvolanie Viliam Novotný (SDKÚ-DS) vtedy vyhlásil, že výberová komisia ministerstva zdravotníctva mohla zabrániť päťdňovému výpadku vrtuľníkov a keďže to neurobila, zanedbala svoje povinnosti. "Pacientka nedostala šancu dostať sa k špecializovanej liečbe skôr. Zlyhanie ministerstva zdravotníctva je neospravedlniteľné. Ministerstvo hrubým zanedbaním povinností ohrozilo zdravie a životy ľudí. Zodpovednosť za to nesie ministerka Zvolenská," povedal opozičný poslanec.

Ministerka prepájanie tragickej nehody pri Skalici s tendrom na licencie pre letecké záchranky označila za nemorálne. "Vrtuľník počas celej doby zásahu na mieste nehody k dispozícii bol. Prepojenie priebehu záchrannej akcie pri tejto nehode s udeľovaním licencií vrtuľníkom v Bratislave a Trenčíne je účelové a klamlivé," povedala.