Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záchrankam a záchranárom priniesol apríl viaceré zmeny

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Medzi najvýznamnejšie patrí predĺženie dĺžky licenčného obdobia, úprava výjazdového času či zmeny v platbách pre záchranky.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Oddnes platia pre záchranárov a záchranky zmeny, ktoré priniesli viaceré legislatívne opatrenia. Medzi najvýznamnejšie patrí predĺženie dĺžky licenčného obdobia, úprava výjazdového času, zmeny v platbách pre záchranky, povinné navýšenie počtu rezervných ambulancií či povinnosť inštalácie monitorovacích zariadení. Zvyšuje sa aj počet sanitiek, ktoré budú za pacientom vyrážať bez lekára.

Dvadsaťšesť ambulancií rýchlej lekárskej pomoci (RLP) sa oddnes mení na ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci (RZP). Reálne tak za pacientom bude chodiť menej záchraniek s lekárom. Počet ambulancií pritom zostane rovnaký ako doteraz, spolu ich bude 280. Transformácia záchraniek prebieha na základe analýzy, ktorú urobilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR.

Zdravotnícki záchranári v tejto súvislosti ubezpečili pacientov, že v súvislosti s transformáciou nebude zhoršená dostupnosť neodkladnej zdravotnej starostlivosti. "Každý zdravotnícky záchranár absolvoval potrebné odborné vzdelanie, v rámci ktorého nadobudol vedomosti a praktické zručnosti v oblasti diagnostiky a liečby akútnych stavov," uviedol predseda Sekcie zdravotníckych záchranárov Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Marián Hudák.

Menia sa aj platby pre záchranky, ktoré sa navyšujú. Mesačná platba pre ambulanciu RZP má stúpnuť zo 16.082 eur na 16.343 eur. Platba pre ambulanciu RLP má vzrásť z doterajších 27.882 na 28.426 eur. Stúpnuť majú aj ceny za jeden kilometer jazdy spomínanými ambulanciami, po novom by mal kilometer stáť 0,79 eura.

Zároveň sa predlžuje licenčné obdobie zo súčasných štyroch na šesť rokov. "Šesťročná lehota platnosti licencií je pre záchranky v súlade s daňovými predpismi, respektíve s odpisovými lehotami majetku vozidiel a zdravotníckych prístrojov," povedal prezident AZZS Ján Šteso.

Záchranár tiež musí po novom bezodkladne najneskôr do dvoch minút od prijatia výzvy od Operačného strediska ZZS SR vyraziť na výjazd. "Výjazdový čas posádky ambulancie do dvoch minút je veľmi ambiciózny a zaužívaný vo viacerých krajinách EÚ. Znamená pre záchranára nepretržitú pohotovosť," skonštatoval Šteso.

Do záchraniek sa okrem toho musia nainštalovať zariadenia, ktoré umožnia satelitný monitoring vozidiel zo strany OS ZZS SR a telekomunikačné spojenie. "Vďaka tomu bude možné zdieľanie dôležitých informácií o vozidlách v reálnom čase a vytvoria sa podmienky na ďalšie zlepšenie organizácie ambulancií na území krajiny," uzavrel Šteso.

Legislatíva umožnila aj zriadenie samotnej stavovskej organizácie pre zdravotníckych záchranárov. Komora bude vydávať licencie zdravotníckym pracovníkom v zdravotníckom povolaní zdravotnícky záchranár.