Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záchranná služba bude súkromná, primátor Myjavy hovorí o chrapúnstve

Slovenské záchranky si podľa primátora rozdelilo päť firiem – dve štátne záchranky a tri súkromné spoločnosti.

Myjava 28. augusta (TASR) – Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Myjave v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja končí v novembri po 33 rokoch s prevádzkovaním záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Víťazom výberového konania sa stala súkromná spoločnosť z Limbachu, primátor mesta Pavel Halabrín hovorí o nelogickom kroku ministerstva zdravotníctva a rozkrádaní verejných zdrojov. V meste sa začala petícia proti rozhodnutiu ministerstva.

Ambulancia ZZS zamestnáva päť vodičov - sanitárov, päť záchranárov so špecializáciou v odbore anestéziológia a intenzívna medicína a jedného lekára anestéziológa. ZZS patrí medzi ziskové zložky NsP Myjava a v roku 2012 vykázala zisk 126.957,10 eura, z ktorého financovali iné oddelenia nemocnice nevykazujúce zisk. "Je to silný vplyv lobistických skupín na predstaviteľov, ktorí môžu takéto rozhodnutia robiť. Na jednej strane chceme zrušiť ostatné poisťovne, aby sa nebralo z verejných zdrojov a na druhej strane sa dávajú obrovské peniaze záchraniek súkromným spoločnostiam. Je to z môjho pohľadu chrapúnstvo," zdôraznil Halabrín.

Ako dodal, peniaze sa už do zdravotníctva nevrátia, ale skončia v súkromných rukách. Slovenské záchranky si podľa neho rozdelilo päť firiem – dve štátne záchranky a tri súkromné spoločnosti. "Argument ministerstva zdravotníctva, že nemocnice zneužívali tento zisk na prevádzkovanie stratových činností, je absolútne chorý. Zaujímavé by bolo potom počuť, na čo používali ten zisk súkromné spoločnosti," skonštatoval Halabrín s tým, že ročne takto odíde zo zdravotníctva niekoľko desiatok miliónov eur.

Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva SR Zuzany Čižmárikovej, systém záchrannej zdravotnej služby odštátnil ešte minister Rudolf Zajac a nastavil ho tak, aby bol ziskový. Ministerstvo podľa nej rešpektuje platnú legislatívu. "Nejde o žiadne rozkrádanie verejných zdrojov, do výberových konaní sa môžu zapojiť štátne aj súkromné subjekty. Ak by sa totiž akákoľvek spoločnosť vylúčila, došlo by k obmedzovaniu súťaže a diskriminácii."

"Licencie na prevádzkovanie ambulancií ZZS sa v minulosti udeľovali na štyri roky, v súčasnosti sa legislatíva zmenila a licencie sa udeľujú na dobu šesť rokov. Každý prevádzkovateľ tejto ambulancie má po skončení licencie právo zúčastniť sa na výberovom konaní a opätovne obhájiť licenciu na poskytovanie tejto služby. Na základe kritérií stanovených zákonom bol v danom výberovom konaní najúspešnejší iný uchádzač, konkrétne spoločnosť LSE – Life Star Emergency, s. r. o., Limbach," doplnila Čižmáriková.