Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zadlžené nemocnice zvyšujú svoje dlhy voči Sociálnej poisťovni

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sociálna poisťovňa iniciovala rokovania s predstaviteľmi zdravotníckych zariadení s cieľom zastavenia nárastu ich pohľadávok, ako aj hľadania možných riešení k znižovaniu ich dlhu.

Bratislava 16. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa v januári a vo februári iniciovala rokovania s predstaviteľmi zdravotníckych zariadení s cieľom zastavenia nárastu ich pohľadávok, ako aj hľadania možných riešení k znižovaniu ich dlhu.

Podľa informácií Sociálnej poisťovne dlhy sledovaných zdravotníckych zariadení ako v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva, tak aj v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC, miest a obcí, majú rastúci trend a ich celková výška k ultimu januára tohto roka dosiahla bezmála 123 miliónov eur.

Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam eviduje Sociálna poisťovňa k 31. januáru 2015 pohľadávky vo výške 38,814 milióna eur, čo predstavuje 31,6 % z celkového objemu pohľadávok voči všetkým sledovaným zdravotníckym zariadeniam. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa pohľadávky voči týmto zdravotníckym zariadeniam zvýšili o 384.300 eur.

Nárast pohľadávok z titulu neplatenia mesačných odvodov v súčasnosti eviduje poisťovňa pri 6 transformovaných zdravotníckych zariadeniach, a to Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnici s poliklinikou Myjava, Nemocnici s poliklinikou Nové Mesto nad Váhom, n. o., Nemocnici s poliklinikou Dunajská Streda, a. s., Nemocnici A. Wintera, n. o., Piešťany a Sanatóriu Tatranská Kotlina, n. o.

Problémy, ktoré odzneli na rokovaniach, možno zhrnúť do troch spoločných okruhov. Jedným je nedostatok činností, ktoré by v ekonomickej oblasti prinášali kladný hospodársky výsledok, druhým je zvýšenie minimálnej mzdy a zvýšenie platov lekárov a tretím okruhom sú zatiaľ len dočasne uzatvorené zmluvy so zdravotnými poisťovňami.