Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zahraniční lekári uspeli v skúškach, pomôžu zdravotníctvu v SR

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Počas skúšok neboli komplikácie ako v minulosti, kde boli otázky napríklad z učiva prvých ročníkov medicíny, na ktoré si nepamätajú ani slovenskí lekári.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Slovenskému zdravotníctvu pomôže 29 lekárov z krajín mimo Európskej únie (EÚ), ktorí počas októbra úspešne absolvovali odborné skúšky na vykonávanie lekárskej praxe. TASR o tom informoval predseda Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku (MALnS) Manuchechr Burchanov. Podľa jeho slov tomu pomohli séria prípravných kurzov slovenčiny pre zahraničných lekárov a právneho minima, kde vypracovali kvalitné študijné materiály.

"Počas skúšok neboli komplikácie ako v minulosti, kde boli otázky napríklad z učiva prvých ročníkov medicíny, na ktoré si nepamätajú ani slovenskí lekári. Okrem toho by som chcel poďakovať za profesionálny a ľudský prístup kolegov z Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Univerzity Komenského a za možnosť realizácie skúšky pre pandémiu nového koronavírusu online," uviedol.

Podľa predsedu asociácie ide o najúspešnejší rok, odkedy platia prísnejšie podmienky pre lekárov z krajín mimo EÚ. "Tie sa sprísnili v roku 2016 a za štyri roky do roku 2019 spravilo skúšky iba 65 lekárov. Pritom zvyčajne sa každý rok konali až dve skúšky. Z každej tak vyšlo úspešne v priemere len osem lekárov. Tento rok tak ide o výrazný posun, keďže úspešných bolo na skúške až trikrát viac zahraničných lekárov," doplnil s tým, že na jar sa skúšky nekonali pre prvú vlnu pandémie, s ktorou teraz lekári zo zahraničia môžu pomôcť.