Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Základné potreby pre pozitívne testovaných by mali zabezpečiť obce

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozornilo, že nemajú prístup k informáciám o pozitívne testovaných osobách.

Bratislava 5. marca (TASR) – Pozitívne testované osoby na ochorenie COVID-19 nebudú môcť ísť od pondelka (8. 3.) na nákup. O základné potreby by sa im podľa vyjadrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR mali postarať obce. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozornilo, že nemajú prístup k informáciám o pozitívne testovaných osobách. Ubezpečilo však, že samosprávy v rámci svojich možností pomôžu.

"Ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby a nemajú žiadnu blízku osobu, sú v zmysle zákona o sociálnych službách povinné poskytnúť alebo zabezpečiť poskytovanie sociálnej služby obce a vyššie územné celky v rozsahu svojej pôsobnosti," priblížila pre TASR hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková. Poukázala tiež na to, že úlohy na úseku sociálnej pomoci plnia obce pri výkone samosprávy aj v zmysle zákona o obecnom zriadení, to znamená, že poskytujú služby ako starostlivosť o svojich občanov.

Hovorca ZMOS Michal Kaliňák pre TASR uviedol, že ešte v marci minulého roka žiadali vládu, aby umožnila prístup starostom a primátorom k informáciám o pozitívne testovaných osobách, pričom doposiaľ sa tak nestalo. Poznamenal, že argumentom je ochrana osobných údajov. Poukázal tiež na to, že v niektorých iných krajinách takéto informácie už starostovia majú.

"Je zjavné, že štát nemá žiadne riešenie," poznamenal Kaliňák v súvislosti so zabezpečením potrieb pre pozitívne testovaných. Podotkol, že vláda s nimi o tom nediskutovala. Dodal však, že už počas prvej vlny pandémie starostovia riešili donášku stravy, liekov či rúšok a samosprávy aj v tomto prípade v rámci svojich možností pomôžu.